Close sidebar
Close sidebar

Proprietățile terapeutice ale propolisului

Majoritatea oamenilor au auzit de propolis și cunosc faptul că este un ingredient benefic în orice dietă, însă pe lângă capacitatea acestuia de a stimula sistemul imunitar, mai are și alte avantaje, mai puțin cunoscute.

Alexandra Bercea,

Propolisul este un ingredient natural cu o mulțime de beneficii

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol

Propolisul este indicat într-o mulțime de patologii datorită efectelor pozitive, dar și datorită faptului că este un produs natural, de origine apicolă, cu puține efecte adverse. În acest articol, vom detalia o parte dintre indicațiile terapeutice ale acestui produs.

Printre proprietățile propolisului se numără capacitatea antivirală, antibacteriană, antiinflamatoare, cea antioxidantă și nu numai. Astfel, se recomandă administrarea de propolis în afecțiuni precum:

1. Răceală și gripă

Întrucât are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, propolisului previne proliferarea bacteriilor și acționează eficient atât atunci când este folosit ca remediu preventiv, cât și atunci când este folosit ca adjuvant în tratamentul răcelilor de sezon și al gripei. În compoziția acestuia se află și vitaminele B, C și E, precum și diverse minerale, care contribuie la menținerea sănătății și la protejarea organismului de virusuri.

2. Menține sănătatea sistemului gastrointestinal

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Proprietățile antibacteriene au efecte benefice și la nivelul sistemului gastrointestinal, întrucât ajută la echilibrarea florei intestinale. De asemenea, s-a dovedit a fi util chiar și în cazul cancerului gastrointestinal, al ulcerului și menține sănătatea mucoasei gastrointestinale prin acțiunea sa de cicatrizare a leziunilor de la nivelul mucoasei stomacale.

3. Vindecă rănile mai rapid

Este recomandat și în cazul rănilor și al arsurilor, deoarece ajută la regenerarea pielii.

Poate fi folosit ca unguent sau administrat sub formă de comprimate pentru a stimula refacerea țesuturilor din interior. De asemenea, este util și în cazul altor tipuri de afecțiuni cutanate precum cele de tip infecțios (herpes), iar aici intervin proprietățile antimicrobiene și capacitatea de cicatrizare a țesuturilor.

4. Menține sănătatea bucală

De la simple afte și până la probleme mai grave precum parodontoza, de-a lungul vieții, oamenii se pot confrunta cu diverse afecțiuni ale cavității bucale.

Având rol antibacterian, propolisul previne formarea plăcii dentare și nu numai. Menține sănătatea danturii, dar și a gingiilor (având rol antiinflamator). Conform Health.com, propolisul e util în cazul unei afecțiuni numite periodontită (care cauzează, la rândul său, respirație neplăcută, sensibilitate dentară, umflarea gingiilor) și este, în general, recomandat pentru păstrarea unui zâmbet frumos.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

5. Contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular

O mulțime de factori nocivi pot influența sănătatea inimii, iar printre aceștia se numără stresul oxidativ, vârsta, obezitatea, dar și substanțele nocive. Remediile naturale pot fi un adjuvant extrem de util în prevenția, dar și în tratarea bolilor de inimă. Propolisul poate preveni hipertensiunea arterială, dar și alte afecțiuni cardiovasculare datorită flavonoidelor din compoziție care au rol antioxidant.

În concluzie, propolisul este un produs natural, cu numeroase proprietăți terapeutice benefice, multe dintre acestea fiind mai puțin cunoscute. Acesta nu doar stimulează sistemul imunitar, ci și acționează ca un agent antiviral, antibacterian, antiinflamator și antioxidant. Prin urmare, poate fi util într-o varietate de afecțiuni, inclusiv răceală și gripă, probleme gastrointestinale, vindecarea rănilor și arsurilor, menținerea sănătății bucale și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI