Vaccinarea cu serul celor de la Pfizer oferă un maximum de protecţie la aproximativ o lună de la administrarea rapelului, după care aceasta începe să scadă brusc.

Ce se întâmplă la patru luni după ce ne-am făcut rapelul cu Pfizer?

În a patra lună, de exemplu, nivelul de anticorpi detectaţi a fost de 20 la sută. Adică extrem de puţin.

Datele au fost făcute publice de autorităţile din Israel, care au monitorizat 4.800 de lucrători din sănătate.

Concluziile la care au ajuns cercetătorii

Concluzia lor este că scăderile de anticorpi au fost detectate în special, în rândul bărbaţilor, la persoanele de peste 65 de ani şi a celor cu imunosupresie.

Acelaşi studiu arată însă o rezistenţă de 90 la sută în faţa spitalizării şi a decesului chiar şi după 6 luni. Pe aceste date s-au bazat cei din Israel când au luat decizia de a administra doza a 3-a a vaccinului pentru toate persoanele de peste 18 ani.

Citeste si: Încă o tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer va ajunge în România

Experţii din Tel Aviv mai spun că persoanele care au trecut prin boală şi apoi s-au vaccinat au un nivel de anticorpi mult mai mare faţă de cele imunizate, dar care nu s-au infectat.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Date suplimentare vin şi din Qatar, o altă ţară care foloseşte vaccinul Pfizer.

Specialiştii de aici cred că scăderea protecţiei oferite de vaccinare va duce la apariţia unor noi valuri epidemice.

Concluzia arabilor este că persoanele imunizate nu ar trebui să lase garda jos pentru că se pot infecta. Iar revenirea la normalitate ar putea dura mai mult decât ne-am fi dorit.

Citeste si: Un studiu recent arată care sunt categoriile de persoane pentru care vaccinul anti-COVID este mai puțin eficient

O rază de speranţă vine de la AstraZeneca

Un medicament care ridică imunitatea în faţa covid cu 77 de procente a fost dezvoltat de companie şi este în proces de autorizare în Statele Unite. Tratamentul poate fi folosit tocmai de cei care, în urma vaccinării, nu au un nivel de protecţie care să îi poată feri de infecţie.

Citeste si: Agenția Europeană a Medicamentului(EMA) aprobă imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid. În ce condiții se face vaccinarea cu doza booster


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si