Provizii hrană. Cum să faci aprovizionarea în perioada de carantină sau izolare la domiciliu. De ce ai nevoie
Provizii hrană. Nutriţionistul Corina Grămescu oferă, pe Facebook, câteva sfaturi privind alimentaţia din această perioadă. Ce trebuie să avem neapărat în casă.
”Carbohidrații sunt foarte importanți pt ca tin de foame, dar in aceasta perioada in care suntem mai curând statici, ei nu trebuie sa depășească 40% din caloriile noastre, dacă vrem sa nu iesim din criza Covid și deprimați și cu kilograme in plus.
Portia de pâine/orez/paste la o masa de dimineața sau prânz nu ar trebui sa depășească 50 de g, deci nu ai nevoie de kilograme întregi de orez și paste. nu tin nici de foame și nici nu îți dau cine știe ce energie”, spune nutriționistul.
-conserve de roșii, zacusca, diferite legume -legume proaspete pt max o săptămâna (nu rezista mai mult in frigider) și fructe -legume și fructe congelate
”Legumele și fructele sunt carbohidrați cu absorbție lenta și trebuie sa reprezinte cantitatea majoritara de mancare pe care o consumam.
Pe lângă carbohidrații simpli, cei complecsi ne ajuta sa avem energie, o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic. Ai nevoie de vreo 200 de g de legume la o masa, deci aici ar trebui sa fie grosul cumpărăturilor tale”, mai spune Corina Grămescu
-nuci, semințe crude, unt, untura, ulei- cam 20-30 de g de nuci și 10-15 g de ulei e portia de grasimi.
”Grăsimile sunt foarte importante in corpul nostru, trebuie sa acopere cam 25% din caloriile noastre zilnice și este important sa consumam cu pregadere grasimi vegetale neprocesate- nuci, avocado- și grasimi sănătoase -peste gras, unt bio clarifiat”, susține nutriționistul.
”Proteinele sunt esențiale pt menținerea unei stări bune de sănătate, ele trebuie sa acopere 25-35% din caloriile noastre și trebuie sa vina și din surse vegetale, nu doar cele animale (năut, linte, fava, soia). Asigura-te ca mănânci macar 100 g de
carne/peste la o masa si protéine végétale in completare, pentru o masa sanatoasa si indestulatoare.