Adevărul despre prunele uscate! Mai mănânci?
Prune uscate. Prunele uscate au multe beneficii pentru sănătate, fiind bogate în nutrienți. Atenție însă la un aspect! Când pot deveni nocive pentru sănătate
Prune uscate. Ca și alte fructe uscate, acestea pot fi găsite pe toată perioada anului. Conțin: vitamina A, C și grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier și puține calorii. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o cantitate de fibre, care potolesc foamea și o amână pentru mai multe ore.
Trebuie totuși să fiți atenți atunci când le cumpărați, întrucât în magazine există și prune uscate care au zahăr adăugat sau diverse E-uri sau alte chimicale!
Prune uscate. Cercetările moderne efectuate în laboratoare confirmă faptul că prunele uscate sunt un aliment delicios, dar și un medicament de nădejde în caz de nevoie.
Atât proaspete, cât și uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetări datorită conținutului mare de fitonutrienți numiți acizi neoclorogenici și clorogenici. Substanțele găsite în prunele proaspete și în prunele uscate se numesc fenoli, iar proprietățile lor antioxidante au fost îndelung studiate. Aceste substanțe sunt cunoscute, în special, pentru eficiența în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.
Atat versiunea proaspata (prunele) cat si cea uscata au constituit subiectul a numeroase cercetari si asta datorita continutului mare de fitonutrienti numiti acizi neoclorogenici si clorogenici.
Prune uscate. Substantele gasite in prune si prune uscate se numesc fenoli, iar proprietatile lor antioxidante au fost indelung studiate.
Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.
Abilitatea prunelor uscate de a stopa raul facut de oxigen celulelor noastre este data si de continutul de beta caroten. Beta carotenul functioneaza ca un antioxidant, eliminind radicalii liberi.
Prunele uscate sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, lucru demonstrat de numeroase studii, conform eva.ro.
Prune uscate. Eficienta alimentelor bogate in potasiu in scaderea presiunii sanguine a fost demonstrata intr-un numar mare de studii.
Intr-unul dintre aceste studii, cercetatorii au analizat 40.000 de barbati americani timp de 4 ani pentru a determina efectele dietei asupra presiunii sanguine.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Barbatii cu o dieta bogata in potasiu, precum si magneziu si fibre, au prezentat un risc scazut de atac de inima.
Pe langa beneficiile care le ofera sistemului cardiovascular, potasiul din prunele uscate te ajuta sa-ti pastrezi oasele sanatoase.
Potasiul poate ajuta la stoparea pierderii de calciu prin urina cauzate de dietele bogate in sare si astfel ajuta la prevenirea subtierii oaselor in mod rapid.
Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si intarziind absorbtia glucozei (forma in care zaharul este transportat in sange) dupa masa.
Prune uscate. Fibrele solubile ajuta si la cresterea sensibilitatii insulinei si astfel joaca un rol important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2.
Aceste fibre ofera si o senzatie de satietate, marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si astfel te pot ajuta sa mananci mai putin si sa scapi de kilograme.
Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipatia.
Pe langa faptul ca ajuta tranzitul intestinal si astfel scade riscul aparitiei cancerului de colon si a hemoroizilor, fibrele insolubile ofera hrana bacteriilor "prietenoase" din intestinul gros.
Cand aceste bacterii fermenteaza fibrele insolubile, produc un mic lant de acizi grasi numiti acizi butirici, care servesc drept combustibil pentru celulele intestinului gros si ajuta la mentinerea sanatatii colonului.
Prune uscate. Aceste bacterii mai creaza inca doua lanturi mici de acizi grasi, acizii acetici si propionici, care sunt folositi drept combustibil pentru celulele din ficat si muschi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Acidul propionic poate fi in parte responsabil pentru proprietatile de reducere a colesterolului oferite de fibre. In studiile efectuate pe animale, s-a aratat ca acidul propionic ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.
Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca un consum ridicat de alimente bogate in fibre, precum prunele uscate, ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 19 ani si a inclus 10.000 de participanti americani.
Conform unui studiu care a implicat 51.823 de femei aflate in postmenopauza, consumul de fructe bogate in fibre reduce cu 34% riscul aparitiei cancerului de san.
Abilitatea prunelor si a prunelor uscate de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct.