Close sidebar
Close sidebar

Putin a spus că seamănă cu Petru cel Mare. Dictatorul susține că Rusia își ia înapoi teritoriile cum a făcut țarul cu suedezii

Vladimir Putin a făcut o comparație dintre politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare pe vremea când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, relatează Agerpres.

Alexandra Costea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat.(...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 de ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera", a declarat Vladimir Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.

Citeste si: Franța dă asigurări că va furniza Ucrainei armament greu

"Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia.

Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice.(...) El recupera şi întărea ţara", a mai precizat liderul de la Kremlin.

"Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim", a atras atenția președintele rus, părând că vrea să facă aluzie la ofensiva militară rusă în Ucraina.

Istoria Rusiei, un element în jurul căreia se ghidează regimul lui Putin

"Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte", a mai precizat Vladimir Putin.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană.

Citeste si: Rusia ameninţă Occidentul cu un conflict militar direct. Un nou motiv de furie pentru Putin

Rusia îl sărbătoreşte joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului care contrastează cu prezentul, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Pentru a marca 350 de ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din anul 1682 până la moartea sa în 1725, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie dedicată lui Petru I.

Citeste si: Președintele Poloniei îi atacă pe liderii Franţei şi Germaniei pentru că discută cu Vladimir Putin

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI