Daca pentru bugetul medical general este complicata achizitionarea de aparatura, in acest domeniu este si mai complicat sa specializezi un om. Unul dintre putinii radiologi care si-a castigat dreptul sa profeseze in aceasta ramura a devenit in scurt timp unul dintre cei mai cautati medici din tara. Se numeste Mihai Toma, are 35 de ani si desi italienii i-au oferit un loc de munca, el a ales, impreuna cu alti doi medici, sa faca echipa si sa ramana la Institutul Clinic Fundeni.

– Dr.Z.: Ce este a radiologia interventionala si care este importanta ei?

– Mihai Toma: Radiologia interventionala este un domeniu recent integrat in medicina, o supraspecializare cu tenta chirurgicala a radiologiei care vizeaza diagnosticul si tratatrea afectiunilor vasculare, nonvasculare, neurologice sau oncologice prin tehnici minim invazive. Practic, prin punctia unui vas sau un organ, poti sa ajungi la o tinta, o afectiune, iar cu mijloace specifice sa o tratezi in feluri diferite, fie ca introducem niste particule incarcate cu diversi produsi chimici sau radioactivi, fie ca punem niste fire metalice cu care inchidem o sangerare sau distrugem o leziune prin curent electric, microunde sau inghet. Aceste proceduri prezinta riscuri mai putine, durere mai mica si recuperare mai rapida fata de chirurgia clasica.in alte cuvinte, se evita taietura si procesul de recuperare urmat de o operatie clasica.

– Este o specialitate rar intalnita in Romania, cat dureaza specializarea medicului radiolog?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

– Ca sa profesezi in radiologie interventionala, peste tot in lume, trebuie sa treci de radiologia clasica, sa ai compertentele necesare, dupa care incepe ca atare perfectionarea in radiologie interventionala. Eu si colegii mei am pornit specializarea chiar din timpul rezidentiatului.

Am stat multe ore peste program la spital, am incercat sa acumulam cat mai multa informatie. Am fost indrumat in aceasta activitate de seful meu, Dr. Mugur Grasu si de Prof. Irinel Popescu, cat si de profesorul meu din Italia, Dr. Antonio Rampoldi. Sub indrumarea sa mi-am desavarsit studiile in radiologia interventionala la Milano, atat ca rezident cat si ca specialist in radiologie interventionala.

– Cati radiologi interventionisti sunt in Bucuresti?

– In Fundeni suntem trei,  acelasi numar fiind aproximativ la fiecare spital important din Bucuresti. Oricum, este un numar foarte mic. in momentul de fata avem in Fundeni rezidenti care se specializeaza in acest sens, unii vor ramane, altii vor pleca la marile spitale din tara.

Sute de pacienti tratati anual

– Dr.Z.: Cate interventii se realizeaza anual la Fundeni?

– Mihai Toma: Nu avem o baza de date exacta, dar fiecare procedura e de ordinul sutelor. Circa 200 de chemo-embolizari pe an, 100 de drenaje biliare, sute de biopsii, drenaje de colectii abdomino-pelvine, se mai fac si procedurile in urgenta precum sangerarile din sfera digestiva… Cea mai complexa interventie pe care noi o realizam este cea de Shunt Porto-sistemic Transjugular, pe scurt TIPS. in alta ordine de idei, ne confruntam foarte mult cu patologia hepatica, fiind un centru de referinta in domeniul patologiei oncologice, insa sunt frecvente si patologiile bilio-digestive, pancreatice.

“Trendurile" in boli se schimba frecvent. La momentul actual ne impresioneaza faptul ca descoperim din ce in ce mai des tumori specifice varstelor inaintate, la pacienti tineri.

"S-a inteles nevoia de aceasta specializare"

– Dr.Z.: Pentru un diagnostic imagistic complet si complex avem nevoie de aparatura buna. Cum sta Romania la capitolul aceasta?

– Mihai Toma: Romania se afla la un nivel decent in ceea ce priveste aparatura radiologica, atat la stat cat si la privat. Este un domeniu in care s-a investit. Insititutul Fundeni si Institutul C.C. Iliescu participa la un proiect de dezvoltare medicala prin fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat si s-au achizitionat un numarul semnificativ de angiografe. Urmeaza ca si un numar mare de radiologi din spitalele din provincie sa fie instruiti, astfel se va dezvolta si infrastructura, atat in procedurile de angiografie, cat si in alte interventii radiologice complexe. S-a inteles in mod general ca este nevoie de aceasta specialitate pentru reintregrarea sociala a pacientului, care se recupereaza mult mai rapid.

"Se poate evita o interventie chirurgicala ampla"

– Dr.Z.: Deci prin radiologie interventionala se evita durerile de lunga durata, complexitatea si poate si unele riscuri ale unei operatii.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

– Mihai Toma: Sigur! Radiologia interventionala evita, unde exista posibilitatea, o interventie chirurgicala ampla, care vine cu riscurile aferente, iar  recuperarea se face mult mai rapid. Costurile se reduc, desi materialele folosite pot sa atinga niste costuri mari, dar din punct de vedere global, costurile sunt diminuate. in alte tari s-a inteles perfect acest aspect.

Interviu acordat de medicul Mihai Toma. Citeste continuarea pe  doctorulzilei.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si