Close sidebar
Close sidebar

Raed Arafat: "Examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita"

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat, spune ca marea problema a României este modul în care este pregatit si recrutat personalul medical si ca examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita, care nu face altceva decât sa îndeparteze medicii tineri, potrivit Agerpres.


DISTRIBUIE
acest articol

 

Raed Arafat: Examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita
seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat, spune ca marea problema a României este modul în care este pregatit si recrutat personalul medical si ca examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita, care nu face altceva decât sa îndeparteze medicii tineri, potrivit Agerpres.
Examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita. A trecut timpul peste ea si trebuie sa începem sa ne gândim la solutii mai ales acolo unde avem lipsa de personal. Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de Rezidentiat — poate ca îl doare capul de dimineata, poate ca nu se simte bine — nu trece examenul, îl aruncam în strada. El are diploma de medic, atentie! si vine o tara care îi ia pe toti acestia, le plateste curs de limba si îi introduce în rezidentiat fara concurs.
O tara care stie sa îsi planifice viitorul si stie foarte bine ce are de facut ia medicii tineri pe care noi îi lasam în strada si îi baga în spitale sa ajute medicii chirurgi, anestezisti etc, iar noi nu vrem sa îi luam în spitale. Am reusit în 2010 sa facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut sa îi ia sa lucreze cu ei. si pierdem în fiecare an zeci, nu vreau sa spun chiar sute, de medici pe care îi iau altii”, a spus Raed Arafat.
Acesta a aratat ca în curând Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionarilor masive din sistem si ca daca pâna acum aceasta tara a atras mai ales asistentii medicali din România, acum va atrage medicii.
„Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un numar mare de medici începe sa se pensioneze. Avea nevoie de asistenti, acum are nevoie de medici si recruteaza medici din afara.
În România e foarte usor, si cu limba si ca medicul sa îsi ia bagajul sa plece, asa cum au facut asistentii. Numai în UPU Târgu Mures am schimbat garnitura de asistenti o data si jumatate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregatit, i-am format. Am pierdut 100% asistentii în decurs de 3-4 luni si apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat dupa ce i-am pregatit”, a spus seful DSU.
Arafat crede ca problema celor care fac politici de personal în România este ca nu constata si nu previzioneaza necesitatea pentru o mai mare flexibilitate a sistemului.
seful DSU considera ca Rezidentiatul ar trebui sa fie un fel de interviu, cu evaluari ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, asa cum se face în state precum Germania si Ungaria, si ca nu se poate ca un centru de medicina de urgenta cum e Târgu Mures sa primeasca doar 1-2 rezidenti pe an, având în vedere capacitatea de pregatire pe care o are.

Examenul de admitere în Rezidentiat este o chestiune depasita. A trecut timpul peste ea si trebuie sa începem sa ne gândim la solutii mai ales acolo unde avem lipsa de personal. Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de Rezidentiat — poate ca îl doare capul de dimineata, poate ca nu se simte bine — nu trece examenul, îl aruncam în strada. El are diploma de medic, atentie! si vine o tara care îi ia pe toti acestia, le plateste curs de limba si îi introduce în rezidentiat fara concurs. O tara care stie sa îsi planifice viitorul si stie foarte bine ce are de facut ia medicii tineri pe care noi îi lasam în strada si îi baga în spitale sa ajute medicii chirurgi, anestezisti etc, iar noi nu vrem sa îi luam în spitale. Am reusit în 2010 sa facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut sa îi ia sa lucreze cu ei. si pierdem în fiecare an zeci, nu vreau sa spun chiar sute, de medici pe care îi iau altii”, a spus Raed Arafat.

Acesta a aratat ca în curând Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionarilor masive din sistem si ca daca pâna acum aceasta tara a atras mai ales asistentii medicali din România, acum va atrage medicii.

 

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

„Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un numar mare de medici începe sa se pensioneze. Avea nevoie de asistenti, acum are nevoie de medici si recruteaza medici din afara. În România e foarte usor, si cu limba si ca medicul sa îsi ia bagajul sa plece, asa cum au facut asistentii. Numai în UPU Târgu Mures am schimbat garnitura de asistenti o data si jumatate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregatit, i-am format. Am pierdut 100% asistentii în decurs de 3-4 luni si apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat dupa ce i-am pregatit”, a spus seful DSU.

Arafat crede ca problema celor care fac politici de personal în România este ca nu constata si nu previzioneaza necesitatea pentru o mai mare flexibilitate a sistemului.

Seful DSU considera ca Rezidentiatul ar trebui sa fie un fel de interviu, cu evaluari ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, asa cum se face în state precum Germania si Ungaria, si ca nu se poate ca un centru de medicina de urgenta cum e Târgu Mures sa primeasca doar 1-2 rezidenti pe an, având în vedere capacitatea de pregatire pe care o are.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI