Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat care sunt modificările din noua Hotărâre CNSU care va intra în vigoare de luni, 7 februarie.

Într-o conferință de presă susținută joi la ora 16.00, Raed Arafat a anunţat că nu mai este nevoie de certificat COVID  pentru românii care merg la supermarket sau mall, dacă sunt create culoare de intrare, deplasare şi ieșire pentru clienți și o suprafață de minim 4 metri pătrați pentru fiecare client.  

Citeste si: VIDEO| Suntem campionii cozilor și asta se întâmplă și la centrele de testare, deschise în cadrul spitalelor din Capitală

Conform hotărârii CNSU, în supermaketurile din malluri vor putea avea acces toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate anti-COVID, d acă "sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Raed Arafat: Cum se va face accesul în mall-uri 

Raed Arafat a precizat că modificările din Hotărârea de Guvern se referă la mall-urile și centrele comerciale unde există magazine alimentare și unde accesul era restricționat până acum la persoanele vaccinate. 

„Cu asigurarea unei suprafețe de 4 mp raportat la suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană şi este limitat numărul de coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.

S-a ajuns la soluția că dacă există un culoar dedicat de intrare, deplasare şi ieșire se poate merge în condițiile în care se merge şi la celelalte magazine alimentare, dar va trebui stabilit clar 4mp

pe persoană luând în considerare numai spaţiul de vânzare.

Dacă avem 50 de persoane limită atunci avem 50 de coșuri de cumpărături. Acestea sunt modificările aduse la Hotărârile de Guvern, în rest toate măsurile care au fost până acum au fost prelungite timp de o lună începând cu 7 februarie", a spus Raed Arafat, șeful DSU. 

Raed Arafat: "Va trebui stabilit clar 4mp pe persoană luând în considerare numai spaţiul de vânzare. Dacă avem 50 de persoane limită atunci avem 50 de coșuri de cumpărături"

[Sursa foto: Guvernul României]

Starea de alertă, prelungită în România

Starea de alertă se prelungește în România și rămân în vigoare majoritatea măsurilor, între care interdicția de organizare a evenimentelor private și obligativitatea măștii de protecție inclusiv în aer liber, a decis joi Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

O modificare importantă însă este că vor putea avea acces în supermaketurile din malluri și persoanele care nu au certificat COVID, adică cele care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală sau nu au test.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Accesul în malluri va fi permis în continuare doar persoanelor care sunt vaccinate anti-COVID și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul

SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% în localitățile unde rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori și la o capacitate de 30% acolo unde incidența trece de 3. Accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ COVID.

Potrivit Hotărârii CNSU din 3 februarie 2022, barurile, cluburile și discotecile rămân închise.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si