În ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), se discută mai multe măsuri de relaxare, între care renunțarea la restricțiile de circulație și la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate, accesul în magazine până la ora 23.00 și cu test Covid, nu doar cu certificat verde. Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat măsurile adoptate de CNSU, precizând că unele modificări ar putea apărea după ședința de Guvern de miercuri.

Citeste si: Anthony Fauci: Este "aproape sigur" că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave decât Delta

Ce măsuri a prezentat Raed Arafat

Raed Arafat a anunţa că se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. În cazul magazinelor neesențiale mici nu va mai fi nevoie de certificat verde sau test PCR.

1. Se propune eliminarea restricțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții, după ora 23.00
2. Crește intervalul orar de la 21.00 la 22.00 pentru toate magazinele.
3. Se elimină obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile exterioare și se păstrează doar în spațiile deschise aglomerate. Rămâne obligatoriu portul măștii în spațiile interioare și în mijloacele de transport în comun.


4. Accesul în mall-uri va fi permis și în cazul persoanelor care au test PCR. La magazinele sub 200 mp nu este necesară prezentarea certificatului verde, dar va fi limitat numărul clienților.

Toate măsurile și modificările aprobate în ședința CNSU urmează să fie trecute într-o Hotărâre de Guvern care trebuie să fie aprobată de către Executiv miercuri, 8 decembrie, pentru a intra în vigoare.

"Propunerile CNSU vor fi discutate în ședința de guvern de mâine, este posibil să apară anumite modificări", a precizat Raed Arafat. 

Citeste si: Cel mai mare risc pentru pacienții care au trecut prin Covid-19. "Sunt anumite organe afectate, din păcate"

Ce conține Hotărârea nr. 112 adoptată de CNSU

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgență (CNSU) a adoptat, în şedinţa de marţi,  Hotărârea numărul 112  prin care se propune prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepţii:

- eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;

- creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

-eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;

-eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;

-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Ce noi restricții și relaxări adoptă Guvernul pentru perioada Sărbătorilor

Românii trebuie să știe faptul că  restricții  vor exista, inclusiv în perioada  Sărbătorilor de iarnă. O veste bună vine din partea guvernanților, care promit reguli mult mai blânde pentru români în perioada mult așteptată.

Spre exemplu, de Crăciun și Revelion, restaurantele și cafenelele vor putea rămâne deschise toată noaptea. Petrecerile private rămân interzise și în perioada Sărbătorilor, a precizat Raed Arafat.

Citeste si: Revelionul cu test PCR

De asemenea, hotelurile și pensiunile vor putea să cazeze turiștii și în baza unui test negativ PCR sau antigen rapid.

În magazinele mici nealimentare ar urma să nu mai fie solicitat certificatul COVID.

Magazine deschise până la ora 23.00, acces fără certificat verde

Potrivit primelor informații venite dinspre CNSU, petrecerile de Revelion ar urma să se încheie la ora  două dimineața. Totodată, o altă măsură afectează programul de funcționare al tuturor magazinelor din țară, astfel încât acesta să fie unul prelungit. Executivul are în plan ca acestea să fie deschise până la ora 22:00.

În ceea ce privește gradul de ocupare în hoteluri, pensiuni și restaurante, Guvernul ia în calcul o „îmbunătățire” și în acest sens.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Patronii de restaurante și cei din HoReca sunt încântați de acest plan, întrucât localurile vor putea fi rezervate în procent de până la 70%.

Nu se știe cu certitudine în prezent care va fi programul de funcționare al restaurantelor, al cafenelelor sau al cluburilor, nici intervalul în care vor putea dura petrecerile și nici modul în care se va face accesul în incinta acestora.

Un alt aspect necunoscut până în momentul de față îl reprezintă portul măștii de protecție, măsură despre care nu se știe dacă va rămâne obligatorie în spațiile publice neaglomerate, în localitățile care prezintă o incidență sub 3 la mie.

Un alt semn de întrebare se pune și în cazul slujbelor religioase din interior: rămâne de văzut dacă Executivul va stabili o limită de participanți.

Citeste si:  Programul marilor magazine ar putea fi prelungit până la ora 23.00 înainte de Sărbători

Reguli pentru persoanele nevaccinate

Un alt aspect constă și în ceea ce privește regulile care vor fi stabilite pentru persoanele care au ales să nu se imunizeze. Șeful DSU, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au promis că „nu vor lua măsuri stupide” în perioada sărbătorilor. A fost precizat faptul că românii vor putea să circule în noaptea dintre ani, însă nu a fost specificat dacă în cazul celor nevaccinați vor fi aplicate măsuri suplimentare.

Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Recent, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre noul set de reguli, anunțând că în perioada următoare subiectul va fi dezbătut și adoptat.

„Subiectul va fi dezbătut și adoptat în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, rugămintea e să înțeleagă că aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică, utilizarea corectă a măștii în spațiile aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, e absolut obligatorie”,  a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si