Guvernul ar putea reveni asupra măsurii de închidere a magazinelor de la ora 18:00, dacă se va constata că măsura duce la aglomerarea acestora, spun surse guvernamentale citate de Digi24.

UPDATE ora 17.30. Guvernul a venit cu precizări la scurt timp după apariția informațiilor pe surse: pentru perioada imediat următoare nu vor fi adoptate măsuri de relaxare a restricţiilor, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, spune Executivul.

" Menţionăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidenţa fiecărei localităţi printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localităţii. În ceea ce priveşte perspectiva unor măsuri de natură a permite desfăşurarea unor tipuri de activităţi, menţionăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens şi nu vizează perioada imediat următoare", se arată în precizarea transmisă de Executiv.  

Citeste si: "Este singura cale de a învinge pandemia". Premierul Florin Cîțu, anunț de ultima oră

Restricțiile ar putea duce la aglomerație în magazine

În toate localitățile unde rata de incidență este mai mare de 7,5 la mie, magazinele se închid în fiecare zi de la ora șase seara, iar în locurile unde incidența este mai mică, dar peste 4 la mie, măsura se aplică doar de vineri până duminică.

Au apărut imediat critici la acest tip de măsură care au invocat aglomerarea magazinelor ca efect inevitabil al reducerii programului de funcționare, cu un risc epidemiologic ridicat.

Citeste si: Raed Arafat, despre restricții mai dure

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Executivul a precizat luni că, la nivel guvernamental, se desfăşoară "consultări şi analize" referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel naţional va fi redusă semnificativ şi" doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuţie condiţiile pentru desfăşurarea anumitor tipuri de activităţi".

Alte restricții ar putea fi revăzute de Guvern

Nu este singura restricție la care Guvernul ar putea renunța în viitorul apropiat. "Sunt mai multe măsuri în analiză. Ele au fost luate la solicitarea specialiștilor. Putem reveni asupra lor”, au declarat sursele citate.

Nici restricția cu privire la sălile de fitness nu ar rămâne nemodificată prea mult timp. Guvernul ia în calcul re-deschiderea sălilor de fitness, dacă persoanele care merg să facă sport se testează înainte cu teste antigen.

Varianta testării anti-COVID19 este luată în considerare și pentru deschiderea unor evenimente cum ar fi concertele, filmele sau spectacolele de teatru.

Citeste si: VIDEO-Capitala a fost pustie în prima seară cu noile restricții severe

Măsurile din România sunt "mai relaxate decât în alte țări"

După ședința BEx PNL de luni, șeful DSU Raed Arafat a declarat ă situația din România privind pandemia nu este stabilă și că restricțiile impuse de autorități sunt mai relaxate decât în alte țări.

Totodată, el a dat asigurări că nu vor exista restricții mai dure și i-a sfătuit pe români să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție pentru ca restricțiile actuale „să devină istorie”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit șefului DSU, la acest moment creșterea numărului de cazuri nu este una exponențială, ci mai degrabă una lentă, însă reprezintă o atenționare că situația este în continuare instabilă.

„Din această cauză s-au luat unele măsuri, care nu diferă de măsurile din alte țări, ba chiar sunt mai ușoare, și care permit să controlăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe. Noi acum mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația, dar trebuie să continue campania de vaccinare. Dacă ea merge bine, oamenii se vaccinează, vor veni și câteva milioane de doze în următoarea perioadă, poate aceste restricții vor începe să devină istorie pentru noi, să revenim încet încet la normalitate. Dar pentru asta campania de vaccinare trebuie să meargă bine și în paralel să respectăm măsurile, măcar în următoarea perioadă, să nu avem impactul care este în sectorul sanitar”, a mai declarat Raed Arafat.

„Știu foarte multe companii private care încurajează telemunca. La DSU am oameni care lucrează de la distanță. Deci, și în sectorul public poate fi aplicat acest lucru, telemunca poate fi aplicată. Decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 16.00, alții la ora 15 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine”, a spus Raed Arafat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si