VIDEO | Rata de infectare Bucureşti, azi, 29 septembrie 2021: Restricţiile impuse în Capitală după depăşirea incidenţei de infectare de 6 la mie
Rata de infectare Bucureşti, azi, 29 septembrie 2021: Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a anunţat o rata de infectare de 6,33 la mie pentru miercuri.
Rata de infectare Bucureşti pentru azi, 29 septembrie 2021: UPDATE- 29.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 6.33
A fost depăşită rata de infectare de 6 la mie, aşadar în Bucureşti se impune carantina de weekend, în intervalul orar 20:00- 05:00. Şcolile urmează să fie închise, elevii urmând cursuri doar online. De asemenea, în weekend, restaurantele, barurile, magazine şi mall-urile se vor închide la ora 18:00.
Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni în termenul legal de 48 de ore, pentru a decide noi măsuri. Termenul pe ore se calculează începând cu ora 00:00 a zilei următoare.
Restricţiile impuse în Bucureşti
Iată care sunt restricţiile care se impun în funcţie de rata de infectare!
Art.1- (1) Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000
de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:
a)deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
b)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; d)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
e)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
(2) Măsura prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
Art.2- Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000
de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
Art.3- (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000
de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
(3) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
Art.4- Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
Art.5- Se propune ca în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Art.6- Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.
Art.7- Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.
Rata de infectare în Bucureşti a ajuns ieri, 28 septembrie 2021, la 5.57 la mie. Carantina de noapte se impune după ce incidenţa depăşeste 6 la mie. De asemenea, după acest nivel şi şcolile din Capitală ar putea fi închise, însă Ministrul Educaţiei anunţă că o decizie în acest sens va fi luată vineri.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.049 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 182 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Rata de infectare COVID în București a fost, luni, 27 septembrie 2021, de 4,95 la mie. Datele pentru azi, 28 septembrie 2021, vor fi publicate în jurul orei 13:00.
În doar şapte zile, rata de infectare aproape s-a dublat în București. În 20 septembrie, rata era de 2,57 la mie.
Restricţiile care se impun după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie
În momentul în care rata de infectare depăşeşte pragul de 6 la mie, toate școlile trec în regim online și este introdusă carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20.00 – 5.00. În acest interval, doar persoanele vaccinate pot să iasă din case fără un motiv întemeiat.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că după „regulile” din prezent, dacă vineri rata de infectare cu noul coronavirus este de peste şase la mie, începând de luni şcolile vor susţine cursurile online.
„Colegii mei au centralizat în Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi: 183 de petiţii (părinţi, profesori) pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică.(...) Sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de şase la mie, sunt foarte speriaţi.(...) Alţii vor să rămână deschise şi după şase la mie.(...) În Bucureşti, spre exemplu, unde astăzi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproape de şase la mie- ziua de referinţă este vineri- dacă vineri se depăşeşte şase la mie, după regulile de astăzi, seara, la momentul la care vorbim, şcolile intră în online, cu excepţia şcolilor speciale. Creşele şi grădiniţele rămân însă deschise cu prezenţă fizică.(...) Până vineri ar trebui să ne decidem într-un fel şi va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Adică să fie bazate pe legislaţie primară.(...) Acum, ne întrebăm cu toţii cum am ales această limită de şase la mie.(...) În momentul în care s-a stabilit acel prag de şase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el”, a spus Cîmpeanu marţi seara, potrivit agerpres.ro.
El a afirmat că ar face „orice” ca şcolile să fie deschise cu prezenţă fizică.
„Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat pe experienţa celor cu competenţă medicală... mai puţin contează ce ne dorim noi, cei din Educaţie, că dacă m-ar întreba pe mine, separat de orice, aş spune: da, vreau să fac orice ca să fie şcolile deschise cu prezenţă fizică. Doar că nu este determinant punctul meu de vedere, pentru că nu am competenţe medicale, epidemiologice cu atât mai puţin”, a precizat reprezentantul Ministerului Educaţiei.
Timișoara a ajuns la o rată de infectare de peste 8 la mie
Locuitorii sunt nemulțumiți de restricțiile care sunt impuse în Timișoara.