Război Rusia- Ucraina, ziua 102. Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un mesaj difuzat pe Telegram, relatează Reuters.

Citeste si: Spionul rus care a ucis un opozant al lui Putin la Londra și-a găsit sfârșitul la Moscova. Rusia a refuzat extrădarea sa pentru a fi judecat

Război Rusia- Ucraina, ziua 102.

''Câteva explozii au avut loc în cartierele Darnytsky şi Dniprovsky din oraş. Echipele de intervenţie sting incendiul'', a scris primarul capitalei Ucrainei. Sirenele au sunat în multe alte oraşe ale ţării. 

Război Rusia- Ucraina, ziua 102. O rachetă a Rusiei a trecut foarte aproape de centrala nucleară

Una dintre rachetele ruse care au lovit zona Kiev, duminică dimineața, a zburat „critic de jos” deasupra centralei nucleare, a transmis Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

Oficialii Energoatom au declarat că o rachetă de croazieră rusă a zburat chiar deasupra centralei nucleare din regiunea Mykolaiv, probabil în drum spre Kiev, în dimineața zilei de 5 iunie. 

UPDATE. Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că țintele atacului de duminică dimineața de la Kiev au fost tancuri și vehicule blindate livrate de țările europene Ucrainei. Ele ar fi fost adăpostite în hangarele unui service auto. 

Vladimir Putin amenință Occidentul: Vom lovi noi ținte

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a relatat duminică agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de Reuters.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

"Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit", a susţinut şeful de la Kremlin, citat de Agerpres.

Război Rusia- Ucraina, ziua 102. Lupte grele pentru Severdonețk

''Lupte de stradă'' au loc în Sievierodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, unde forţele Moscovei au lansat o ofensivă puternică pentru a controla întregul bazin minier Donbass.

''Situaţia la Sievierodoneţk, unde continuă luptele de stradă, rămâne extrem de dificilă'', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică, deplângând ''raidurile aeriene, tirurile de artilerie şi cu rachete constante''.

Mănăstire veche din Ucraina, distrusă de ruși

O biserică de lemn a unei celebre mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui nou bombardament rus, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, amintind că precedentul bombardament a ucis săptămâna aceasta în aceeaşi mănăstire patru călugări.

"Artileria rusă a lovit din nou astăzi Lavra din Sviatigorsk", în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

Preşedintele Ucrainei a amintit că mănăstirea a mai fost lovită săptămâna aceasta de bombardamente ruse, "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru", potrivit Agerpres.

Potrivit lui Zelenski, mănăstirea găzduieşte de asemenea 300 de civili, printre care 60 de copii, care s-au refugiat acolo de teama bombardamentelor.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Schitul "a fost distrus pentru prima dată în epoca sovietică. Ulterior, el a fost reconstruit. Iar acum el a fost incendiat de armata rusă", şi-a exprimat indignarea Volodimir Zelenski, cerând excluderea din UNESCO a Rusiei, "o ţară barbară".

Rusia se apără de acuzații

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care administrează mănăstirea a informat înainte de aceasta că incendiul la schit s-a declanşat "ca urmare a ostilităţilor". "Nu există deocamdată informaţii despre victime", a spus într-un comunicat această Biserică, ce a rupt recent relaţiile cu Rusia.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a afirmat la rândul său că unităţile sale desfăşurate la nord de Sviatogorsk "nu întreprind lupte" în această regiune şi a acuzat trupele ucrainene că "au dat foc" mănăstirii.

Lavra Adormirea Maicii Domnului din Sviatogorsk se numără printre primele trei cele mai sfinte locuri sacre din Ucraina pentru creştinii ortodocşi. Înainte de război, ea atrăgea mii de pelerini anual.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si