UPDATE: Oficialii din Ucraina spun că  21.800 de militari ruşi au fost uciși în Ucraina în cele două luni de război

Ministerul de Externe din Ucraina anunță în prima zi de Paște că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi pe teritoriul Ucrainei în cele două luni de război.

Autoritățile de la Kiev mai completează că în acest bilanț au fost doborâte 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti. 

UPDATE:  OSCE anunță că mai mulți angajați din Donețk și Lugansk au fost reţinuți

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se arată îngrijorată după ce Serviciile de securitate ale separatiştilor din Lugansk, citate de presa rusă TASS, au anunțat că pe 11 și pe 14 aprilie au arestat doi membrii din Misiunea Specială de Monitorizare.

UPDATE: Zelenski a vorbit cu Erdogan despre situația din Mariupol

Volodimir Zelenski a anunțat că a vorbit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte ca omologul său turc să stea de vorbă cu președintele rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea de a evacua civilii din Mariupol, ocupat, în cea mai mare parte de ruși, inclusiv a celor din Azovstal.

UPDATE: ONU cere armistițiu „imediat” la Mariupol

ONU a cerut duminică armistițiu „imediat” la Mariupol cu scopul de a elibera civilii rămași în oraș. Numărul acestora se ridică la 100.000 de oameni.

„Este nevoie de o pauză în lupte acum pentru a salva vieţi. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât mai multe vieţi vor fi ameninţate. Trebuie să li se permită să evacueze acum, astăzi. Mâine va fi prea târziu", a declarat coordonatorul ONU în Ucraina, Amin Awad, într-un comunicat.

UPDATE:  Volodimir Zelenski: „Răul nu va putea distruge Ucraina”

Într-un mesaj pe care l-a transmis cu ocazia Paștelui, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a spus: „ Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate",  în care este arătat în faţa celebrei catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

„Dă-Le fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului.(...) Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front

UPDATE: Volodimir Zelenski spune că Rusia încearcă să acundă faătul că au omorât zeci de civili în Mariupol

Zelenski a declarat faptul că apar dovezi potrivit cărora trupele rusești au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, potrivit Sky News. Acesta a spus că Ucraina a interceptat conversații rusești despre "modul în care ascund urmele crimelor lor".

Primarul din Mariupol spune că aproximativ 20.000 de civili au fost uciși. Anterior, oficialii din Ucraina au acuzat trupele rusești că au adunat și au ars cadavre în Mariupol. 

UPDATE: Oficial ucrainean- forțele ruse „atacă continuu” uzina siderurgică Azovstal (Mariupol)

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus astăzi că forțele ruse au „atacat continuu” uzina siderurgică Azovstal, relatează Reuters. 

„Paștele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federația Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol", a declarat el pe Twitter. "Locul unde se află civilii și militarii noștri este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie. RF acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul "să nu atace"?", spune Mihailo Podolyak.  

Vladimir Putin a spus la începutul acestei săptămâni că forțele ruse au obținut „eliberarea” Mariupol dar le-a ordonat trupelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș. 

„RF ar trebui să se gândească la rămășițele reputației sale”, a spus Mihailo Podolyak îndemnând Rusia să deschidă un armistițiu de pace în Mariupol pentru ca civilii să fie eliberați.

UPDATE Doi copii, uciși de ruși de Paște 

Doi copii au fost ucişi duminică, de Paşte, în bombardamente ale forţelor ruse, anunţă guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, care îndeamnă locuitorii să evacueze zonele situate în apropierea luptelor, relatează news.ro.

Citeste si: Ce a făcut Vladimir Putin în noaptea de Înviere

Cei doi copii – două fete în vârstă de cinci şi 14 ani – au fost ucise la Oceretînsk, în clădirea în care locuiau, distrusă în bombardamente, precizează într-o postare pe Telegram Pavlo Kirilenko.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Război Rusia-Ucraina, ziua 60. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a organizat sâmbătă seara o conferință de presă pe peronul unei stații de metrou din centrul capitalei Kiev. El a anunțat că secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Citeste si: Bombardamente mai intense de Paște în Ucraina. "Stați în case! Au scris pe obuze Hristos a Înviat!"

Război Rusia-Ucraina, ziua 60. Serviciile de informații ucrainene au avertizat că rușii se pregătesc să bombardeze și mai intens țintele din Ucraina în zilele de Paște, în ciuda apelurilor la un armistițiu pe perioada Sărbătorilor pascale. 

Citeste si: "Trupele ruse vor intra în Republica Moldova". Scandal diplomatic după anunțul unui general din armata lui Putin

Serviciul de Securitate de la Kiev (SBU) le-a cerut ucrainenilor să stea acasă în timpul festivităților de Paște și a publicat o înregistrare în care un presupus soldat rus spune că  trupele sale scriu „Hristos a înviat” pe obuze.

Șapte rachete de croazieră au lovit orașul Odesa de la Marea Neagră

Opt persoane au fost ucise şi cel puţin alte 18 rănite în urma unor lovituri ruseşti sâmbătă asupra oraşului portuar Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj direct către Putin. Ucraina se retrage "din orice proces de negociere" dacă soldații din Mariupol sunt uciși

"Opt persoane au murit în acest stadiu şi alte 18 sau 20 sunt rănite", a afirmat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev.

Printre cei uciși se numără un bebeluș de doar trei luni, mama acestuia și bunica:

Un bilanţ precedent, difuzat de Serviciul pentru situaţii de urgenţă al guvernului ucrainean, consemna existenţa a şase morţi, între care şi un bebeluş de trei luni şi mai mulţi răniţi.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Potrivit lui Zelenski, "şapte rachete au vizat Odesa" sâmbătă, dintre care una "a lovit un imobil de locuit", iar "două au fost doborâte"de sistemul de apărare antiaerian.

Volodimir Zelenski, conferință de presă la metroul din Kiev

[Sursa foto: Twitter]

Armata aerului ucraineană afirmase pe Facebook că forţele ruse au lansat o serie de rachete de pe bombardiere Tu-95 aflate deasupra Mării Caspice.

Două rachete au lovit o instalaţie militară, iar alte două blocuri de locuit, potrivit armatei aerului. Alte două au fost distruse de sistemul de apărare antiaeriană, potrivit aceleiaşi surse.

"Singurul obiectiv al loviturilor cu rachete ruseşti împotriva Odesei este teroarea", a acuzat pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, lansând un apel să se pună "un zid între civilizaţie şi barbarii care atacă oraşe paşnice cu rachete".

Armata rusă a afirmat la rândul său sâmbătă că a vizat cu "rachete de înaltă precizie" un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa care adăpostea arme livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene.

Secretarul de stat al SUA, așteptat duminică la Kiev

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

"Mâine, oficiali americani vor veni la noi: îi voi întâlni pe ministrul apărării (Lloyd Austin) şi pe Antony Blinken", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată într-o staţie de metrou sub piaţa centrală din Kiev.

Aceasta va fi prima vizită oficială a reprezentanţilor guvernului american în Ucraina după 24 februarie.

Antony Blinken, așteptat duminică la Kiev


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si