"Am reuşit ceea ce ne-am propus, am adus libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru", a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, relatează BBC.

Acesta a subliniat că nu crede că forţele străine vor "repeta experienţa eşuată în Afganistan".

SUA au trimis încă 1000 de soldaţi în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea personalului. Până duminică seară, 500 din cei 4.000 de angajaţi americani de pe teritoriul afgan fuseseră evacuaţi, conform CNN.

SUA a trimis 1000 de soldați în Afganistan[Sursa foto: thestar.com]

Al Jazeera a anunţat că Arabia Saudită şi-a evacuat între personalul, în timp ce Emiratele Arabe Unite ajută la scoaterea din Kabul a diplomaţilor din Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Egipt, Australia şi cei ai Uniunii Europene.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: VIDEO| Americanii evacuează ambasada. 60 de români sunt captivi în Afganistan

Cum s-a ajuns la război

Retragerea SUA din țară a deschis o cale clară pentru talibani să preia și să învingă forțele de securitate afgane. Multe orașe importante au căzut fără prea puțină rezistență, inclusiv orașul cheie Jalalabad, pe care talibanii l-au confiscat chiar duminică, 15 august 2021.

Oficialii Biden recunosc greșeala de calcul. Căderea rapidă a forțelor naționale și a guvernului din Afganistan a venit ca un șoc pentru președintele Joe Biden și pentru membrii înalți ai administrației sale, care luna trecută au crezut că ar putea dura luni de zile până când guvernul civil din Kabul va cădea, permițând o perioadă de timp după ce trupele americane au plecat înainte ca consecințele depline ale retragerii să fie dezvăluite.

Citeste si: Talibanii au cucerit al doilea oraș ca mărime din Afganistan, Kandahar

Acum, oficialii recunosc sincer că sunt surprinși de ceea ce s-a întâmplat.

"Faptul este că am văzut că această forță nu a putut apăra țara", a declarat secretarul de stat Antony Blinken pentru Jake Tapper de la CNN la „Statul Uniunii”, referindu-se la forțele de securitate naționale din Afganistan.

Ce se va întâmpla cu Afganistanul de acum înainte

Afganistanul se confruntă acum cu revenirea talibanilor la putere, ceea ce, dacă ar fi ceva asemănător cu cel din anii 1990, ar însemna o deteriorare a libertăților civile, în special pentru femeile și fetele ale căror libertăți au crescut sub guvernul civil.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si