În contextul conflictului din Israel, Banca Mondială prevede un scenariu sumbru pentru economie. Astfel, potrivit unui studiu recent, prețurile ar urma să crească începând de la 56%, chiar la 75% pe baril. Riscul este cu atât mai mare, cu cât războiul dintre Rusia și Ucraina încă nu s-a încheiat.

Care sunt previziunile Băncii Mondiale?

Așadar, prețul petrolului ar putea ajunge să fie cuprins între 140 de dolari și 157 de dolari, ceea ce reprezintă un preț record, mai ales pentru țări precum Kenya, acolo unde costurile vieții au crescut deja cu mult.

Având în vedere că se stipulează altfel de creșteri la pompă, cei mai mulți au decis să folosească mijloacele de transport în comun, fie să meargă pe jos, informează Business Daily.

Citește și: Hamas ocupă locul 5 în Top 10 cele mai bogate organizații teroriste din lume. Cine se află pe primul loc?

Alimente s-ar putea scumpi în contextul războiului din Israel

Potrivit datelor Ministerului Energiei și Petrolului, încasările din taxa de dezvoltare a petrolului au scăzut cu aproape 1 miliard de lire sterline, acest lucru indicând faptul că oamenii nu au mai consumat atât de multă motorină și benzină. Ceea ce este și mai rău, faptul că nu numai prețurile țițeiului vor crește. Și costul alimentelor ar putea fi modificat în urma conflictului din Orientul Mijlociu, asta după ce deja peste 700 de milioane de persoane au ajuns în anul 2022 să fie subnutrite, conform economistului șef al Băncii Mondiale.

"Prețurile mai mari la petrol, dacă se mențin, înseamnă inevitabil prețuri mai mari la alimente.(...) O escaladare a ultimului conflict ar intensifica insecuritatea alimentară, nu doar în regiune, ci și în întreaga lume", a declarat Ayhan Kose, economist șef adjunct al Băncii Mondiale și director al Grupului de Perspective.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Scumpiri alimente

Prețurile alimentelor ar putea crește considerabil din cauza conflictului din Israel.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: S-a deschis granița Gaza-Egipt. Nu există numele niciunui român pe primele liste de ieșire

În acest context, și sectorul agricol va avea de suferit, deoarece fermierii au nevoie de combustibil pentru a alimenta utilajele de care au nevoie pentru munca câmpurilor. Și industria prelucrătoare, sectorul transporturilor, producția de energie electrică și mineritul s-ar putea să întâmpine probleme. Inițial, prețurile petrolului au scăzut în data de 26 octombrie în toată lumea, însă atenuarea aceasta ar avea loc înainte de a provoca un adevărat șoc.

Dacă scenariul sumbru se va concretiza, Banca Mondială spune că aprovizionarea globală cu petrol ar fi redusă cu 500.000 până la două milioane de barili pe zi, aproximativ echivalentul reducerii înregistrate în timpul războiului civil din Libia din 2011. Cu toate astea, cel mai important lucru este că niciuna dintre țările implicate în conflictul actual nu sunt producătoare importante de petrol și gaze.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Natalie Raanan, adolescenta luată ostatică de Hamas, s-a întors în siguranță acasă, în Chicago: ”Am simțit un sentiment copleșitor de recunoștință”

Inițial, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol promisese în vara anului acesta că vor prelungi reducerile de producție de țiței până în 2024.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si