In articol:
Extinderea Rusiei vine după cele patru pseudo-referendumuri din perioada 23-27 septembrie, considerate de Kiev şi Occident drept "simulacre", fiind desfăşurate sub ameninţarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de forţele ruse.
Citeste si: Vladimir Putin acuză Occidentul că provoacă o „baie de sânge”
Zelenski cere ajutor în Occident
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, transmite Reuters.
Într-o convorbire telefonică purtată cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei 'reacţii puternice' din partea comunităţii internaţionale faţă de aceste 'acte ilegale' ale Moscovei.
Aceasta 'subminează fundamentele dreptului internaţional', a spus el, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Kiev.
Regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze reprezintă aproape 20% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000
Ceremonia semnării tratatelor de anexare la Kremlin survine în condiţiile în care niciuna din cele patru regiuni nu se află sub controlul deplin al trupelor ruse după şapte luni de război, nici măcar Lugansk, pe care Moscova a declarat că a cucerit-o integral în iulie.
Crește riscul folosirii armelor nucleare
Zelenski a declarat în mod repetat că aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi a avertizat cu privire la un răspuns viguros din partea Ucrainei, potrivit Reuters.
"Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea de către Rusia a rezultatelor va fi foarte dură", a declarat Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi cu premierul italian în exerciţiu Mario Draghi.
Anterior, Kremlinul avertizase că orice atac asupra teritoriilor (ucrainene) încorporate în Federaţia Rusă va fi considerat un atac împotriva Rusiei, ceea ce îi va permite să recurgă la întregul arsenal aflat în dotarea sa, inclusiv la armele nucleare.