Un manuscris realizat acum 600 de ani si nedescifrat inca va fi reprodus. Cercetatorii spera sa afle secretele misteriosului Voynich
Manuscrisul Voynich, una dintre cele mai enigmatice carti din lume, va fi reprodusa in Spania. Tiparita pe un pergament medieval, intr-o limba pe care marii criptografi nu au putut niciodata sa o descifreze, cartea este rareori scoasa din seiful bibliotecii Universitatii Yale din Statele Unite.
O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut autorizatia de a reproduce si difuza Voynich-ul, o carte misterioasa ale carei ilustratii de plante stranii si femei nud nu au putut fi pana acum interpretate.
"Sa atingi manuscrisul Voynich inseamna intr-adevar ceva", a spus Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.
"Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat sa o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", a adaugat el.
Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrarii "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte". "Daca vom lasa ca manuscrisul sa fie manipulat in acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi si asta il va distruge".
Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi-insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a spus reprezentantul bibliotecii americane
O mica editura din nordul Spaniei, Siloe,
a obtinut autorizatia de a reproduce si difuza Voynich-ul, o carte misterioasa ale carei ilustratii de plante stranii si femei nud nu au putut fi pana acum interpretate."Sa atingi manuscrisul Voynich inseamna intr-adevar ceva", a spus Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.
"Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat sa o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", a adaugat el. Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrari i "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte". "Daca vom lasa ca manuscrisul sa fie manipulat in acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi si asta il va distruge".
Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi-insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a spus reprezentantul bibliotecii americane, scrie News.ro.