De ce este nasterea naturala riscanta? Exista o modalitate de a reduce rata decesurilor? Se pare ca problema a aparut cand rasa umana a evoluat si a inceput sa mearga in doua picioare, asta a afectat pelvisul. Oamenii de stiinta sustin ca din aceasta cauza procesul nasterii a fost modificat, iar inainte sa se nasca fatul trebuie sa se intoarca in burtica mamei pentru a putea iesi.

In cazul primatelor, in general, canalul nasterii este relativ drept.

La oameni, acesta arata diferit. Soldurile sunt mai apropiate si canalul nasterii a fost distorsionat- un cilindru care variaza in marime si forma de-a lungul lungimii, scrie bbc.com. Astfel. bebelusii trebuie sa se rasuceasca si sa se intoarca prin acest canal. Asta face ca nasterea sa fie mai dificila.

Apoi lucrurile s-au inrautatit. In in urma cu doua milioane de ani, oamenii s-au schimbat din nou. Nu au mai avut un trup scund, cu maini lungi si creier mic si au evoluat. Oamenii au devenit mai inalti, cu maini mai mici si creiere mai mari. Asta a facut nasterea sa devina si mai dificila, mai dureroasa si uneori chiar mortala.

Oamenii de stiinta au analizat aceasta problema si au ajuns la concluzia ca totusi canalul ostretic este destul de mare si de in majoritatea cazurilor bebelusii pot sa iasa.
Dar atunci, de ce 830 de femei mor zilnic in lume in timpul nasterii naturale? Potrivit unor studii, Homo erectus si Omul de Neanderthal au nascut relativ usor. Situatia s-a schimbat acum cateva sute de ani cand oamenii au inceput agricultura. Atunci au inceput sa se inregistreze din ce in ce mai multe decese. Explicatia ar fi ca oamenii au inceput sa traiasca in comunitati si au inceput sa aiba boli transmisibile.
Iar bebelusii erau foarte vulnerabili la infectii. Aceste aspecte le-au afectat si pe mame, crescand riscul mortii in timpul sarcinii. In plus, exista o legatura stransa intre inaltimea si greutatea femeii si forma plevisului. In plus, alimentatia bazata pe carbohidrati a facut ca bebelusii sa fie mai mari si mai grasi. Asta a facut ca nasterea sa fie mai dificila.

Potrivit acestor date, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca alimentatia joaca un rol foarte important in reducerea mortalitatii la femei in timpul nasterii. Pelvisul s-a adaptat ca sa aiba forma perfecta pentru nastere, astfel tot ce mai trebuie sa faca gravidele este sa aiba grija la alimentatie. Femeile care au o dieta saraca vor avea, cel mai probabil, probleme la nastere. Cercetatorii mai precizeaza ca si varsta joaca un rol destul de important. Dupa 40 ani, organismul se pregateste de menopauza si forma pelvisului nu se mai modifica cu atata usurinta ca la 20 de ani.

In zilele noastre, nasterea, totusi, nu mai reprezinta un pericol. Operatiile de cezariana sunt la ordinea zilei, iar, daca bebelusul este prea mare ca sa fie adus pe lume pe cale naturala, medicii apeleaza la cezariana, iar asta nu pune in pericol nici mama, nici fatul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si