Preparatele din lavanda (infuzia si tinctura) sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, de balonari sau de migrene; tinctura si uleiul volatil sunt indicate in nevroza si in suprasolicitarea psihica. La fel de eficienta este terapia interna cu infuzii, cu ulei volatil si cu miere in ceai de lavanda afectiunile respiratorii (gripa, bronsita sau tuse convulsiva) care se asociaza cu tratamentul extern: se fac inhalatii cu ulei de lavanda in amestec cu apa calda.
In afectiunile aparatului urinar (colica, cistite) sunt indicate tinctura si uleiul volatil, asociate cu baile calde de sezut.
In compozitia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obtinute pe cale de sinteza in laborator. in compozitia plantei se regasesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul si principiile amare, care atribuie lavandei virtuti vindecatoare pentru mai bine de 70 de boli.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Indicatiile lavandei
Levantica reduce starea de agitatie si de anxietate, atenueaza simptomele depresiei, combate insomnia, amelioreaza tulburarile digestive de origine nervoasa, balonarile, durerile spasmodice, nevralgice si reumatismale, iar in balneoterapie ajuta la ameliorarea tulburarilor de circulatie.
Mod de administrare al ceaiului de lavanda
Administrare interna: recomandata pentru anxietate, agitatie, insomnie, tulburari digestive de origine nervoasa, balonari.
Infuzie ceai de lavanda: Infuzati 0,8 g pana la 1,5 g de flori uscate de lavanda (o lingurita pana la 2 lingurite de flori) in 150 ml de apa fiarta timp de 5 pana la 10 minute. Acest ceai se poate bea de pana la 3 ori pe zi, in functie de afectiuni, sau inainte de culcare pentru a combate insomnia.
Ceaiul se prepara din patru linguri de planta si din 500 ml de apa, care se fierb cinci minute. Se bea zilnic cate o cana cu ceai, indulcit cu o lingurita de miere, dupa fiecare masa principala, iar leacul are efecte relaxante puternice.