Esti pregatit pentru gratarul de 1 Mai? Uite ingredientul secret care face micii pufosi si suculenti
Neplipsiti de pe mesele romanilor, indiferent de ocazie, traditionalii mititei sunt deosebit de gustosi daca alegi sa-i prepari acasa. Reteta nu este complicata, insa necesita mare atentie la pregatire. Reteta deliciosilor mititei o gasim la Radu Anton Roman, in cartea „Povestile bucatariei romanesti“.
Webeditor: A.C. Author: A.L. vineri 28 aprilie 2017 , 13:13
„Dupa parerea mea, la care tin destul de mult, chiar daca-s subiectiv din cand in cand, asa se faceau micii odata, chiar si-n Muntenia, cu smantana nefermentata. Frisca asta fermenta, micii cresteau si se faceau pufosi, avand un gust bun si sanatos, scrie Adevarul.
Chimicalele ca bicarbonatul au infectat tarziu bietul mic si i-au balacarit prospetimea si finetea naturale“, scria Radu Anton Roman.
Ingrediente: 1 kg carne de vaca (gat, coada, antricot) 500 g carne porc (pulpa)
Mod de preparare: Se toaca repetat carnea, de 3-4 ori, se sareaza, se lasa sa respire la rece 5 ore. Se amesteca cu restul bunatatilor (mai putin frisca) si se mai toaca o data si iar se lasa o noapte, la rece, sa se primeasca intre ele.
Se freaca cu frisca neindulcita, indelung, sa se infoaie, si se lasa la hodina si-o noapte. Acum sunt numai buni de jar, iar ca fagul de Nasaud nu stiu vreun lemnut sa arda.
Se dau la masa cu pita si hrean. Pofta buna!"
Renumit prin vinurile sale albe si seci, deosebit de expresive, Ardealul e totusi matca tariilor de fructe, a rachiurilor dublu distilate din prune amestecate, cel mai des, cu mere si pere.
Continuati totusi sa insistati sa va recomand un vin la mititeii acestia? O Feteasca Regala de Apold, sa scartaie intre dinti de seaca si sa lumineze primavaratic", scria Radu Anton Roman.
Gazetarul, indragostit de bucatarie in cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.
in 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).