Cei 1700 de lei din 2004 inseamna cam 3000 de lei in banii de azi, tinand cont de inflatie. Asadar, investitia e posibila pentru oricine. Dar castigul nu e garantat.

Cum a razbit Armand pe aceasta piata si cum a transformat pierderea in castig va explicam imediat. Sa o luam pas cu pas.

Facem prima oprire in biroul Ralucai Ganea. Cum alegem firma de brokeraj potrivita, iata o intrebare importanta!

RALUCA GANEA, PRES. INVESTORS CLUB: “Pe site-ul Bursei gasim zilnic un top al brokerilor in functie de numarul tranzactiilor dar si in functie de volumul de tranzactionare din ultimele 24 de ore”. 

Un sondaj scoate la iveala principiile dupa care au ales unii dintre investitori!

Urmam acesti pasi si intram in biroul unui broker cu experienta. Aflam ca trebuie sa deschidem un cont de tranzactionare.

GEORGIANA ANDRONE, BROKER: “Asta inseamna ca trebuie sa mergeti la sediul brokerului respectiv, completati niste formulare cu datele personale, semnati un contract si se deschide contul”.

Operatiunea se poate face si din fata calculatorului, dar este important sa-l cunosti direct pe cel care se va ocupa de contul tau.

GEORGIANA ANDRONE, BROKER: “De asemenea, va ajuta sa cunoasteti brokerul in persoana si sa aveti mai multa incredere in el!”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Fiecare firma impune o suma minima pentru deschiderea unui cont. De la 3 mii pana la 10 mii de lei.

Acum putem trece la cumparaturi. Produsul cautat: actiunile! Mergem la alt broker, pentru noi explicatii. Aflam cum pe piata de capital gasim firme din toate domeniile.

CIPRIAN BIRSAN, SENIOR BROKER: “Aceste companii sunt divizate in particele, in bucatele foarte mici care se numesc actiuni. Atunci cand cererea se intalneste cu oferta se produce tranzactia!”

Pretul unei actiuni se modifica de la o clipa la alta. Dar la mijloc nu e vreun mecanism secret. Totul are o justificare logica!

CIPRIAN BIRSAN, SENIOR BROKER: “Aceste variatii apar cand se scrie un articol despre compania respective. Sau cand compania face un anunt. Face public ca a achizitionat o alta companie din acelasi domeniu sau dintr-un domeniu adiacent. E clar ca afacerile acelei companii vor creste!”

Ideea este simpla: nu norocul, ci informatiile te ajuta sa ai succes  pe orice piata!

CIPRIAN BIRSAN, SENIOR BROKER: “ Daca cineva isi rezerva zilnic 15-30 de minute si citeste stirile, site-ul brusei din scoarta in scoarta ca sa spun asa, lucrurile vor deveni mai clare si mai limpezi pentru el!”

Venind pe bursa investesti in niste afaceri mari, ai mici parti din niste afaceri mari. Ca sa intelegi investitia pe bursa, trebuie sa intelegi ce fac acele companii!

Orice investitie este facuta cu un scop. Castigul! Asadar, intram intr-un nou birou, intreband alt broker cat putem castiga pe bursa.

ALIN BRENDEA, DIR. GEN. ADJ. FIRMA DE BROKERAJ: “Un randament de 10 la suta, 15 la suta e un randament realizabil. Dar care, si e specific pietei bursiere, nu poate fi garantat!”

Ce se intampla cu banii tai? Depinde de contul ales si de strategie!

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

ALIN BRENDEA, DIR. GEN. ADJ. FIRMA DE BROKERAJ: “In acest tip de cont clientul se poate ocupa singur de investitii. Dar exista si conturi in care un broker se poate interpune, ii poate explica clientului si chiar poate lua deciziile de investitie”.

In alt colt din oras il regasim pe Armand Radu Tanase: “Am inceput sa investesc la bursa dupa ce am luat decizia ca daca imi tin economiile la banca, dupa ce scad inflatia si comisioanele, am mai putini bani decat am pus initial!”

De la el invatam ce inseamna strategia ca investitor.

ARMAND RADU TANASE, INVESTITOR LA BURSA: "Am inceput ca un investitor pe termen scurt, dar odata cu criza din 2008-2010 care mi-a oferit oprtunitati mari de a invata si noi oportunitati de investitii, mi-am dat seama ca este vorba doar despre termenul lung!"

E tanar, dar a invata cum sa depaseasca momentele dificile.

ARMAND RADU TANASE, INVESTITOR LA BURSA: “Au fost pierderi, am vazut la un moment dat -85 la suta in portofoliu. Insa aceste pierderi se estompeaza atunci cand investesti in mod continuu!”

Nu a marcat, adica nu a vandut in momentul in care indicii erau pe minus. A asteptat momentul potrivit. In timp, profitul este adus nu doar de tranzactionarea actiunilor, ci si de dividendele impartite de companii. Asadar, investitia pe termen lung pare solutia cea mai buna!

Iar informatiile sunt disponibile pentru oricine, la un singur click distanta. Aplicatia pentru mobil a bursei iti arata situatia actiunilor tale sau a celor pe care ai de gand sa le cumperi. Astfel, biroul tau ca investitor e... oriunde in oras!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si