In America s-a dezvoltat o adevarata industrie a accesoriilor macabre: masti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome, dar si nelipsitii dovleci scobiti. Copiii se costumeaza si merg la colindat, din casa in casa, gazdele fiind obligate sa ii primeasca si sa le dea bomboane, altfel risca sa fie speriati de catre participanti. Alti tineri, mai curajosi, merg in aceasta noapte in cimitire pentru a face tot felul de ritualuri.

Insa nici pentru romani 31 octombrie nu trece ca o zi oarecare. Astfel ca, la sfarsitul lunii octombrie, prin magazine se gasesc obiectele specifice (masti, costumatii, afise, celebrii dovleci), iar cluburile organizeaza petreceri tematice. Insa, in ciuda numarului mare de oameni care o serbeaza, putini sunt cei care stiu cum a luat nastere aceasta sarbatoare.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, Halloweenul nu a luat nastere in Statele Unite. Existenta acestei sarbatori este mult mai veche si a luat fiinta in vestul Europei. Ea deriva din sarbatoarea Samain (nume irlandez) sau Samonios (nume galez), creata de celti. Acea sarbatoare religioasa, oficiata de druizi, se tinea la sfarsitul toamnei (dupa recoltat) si marca intrarea intr-un nou an. In Irlanda si in Tara Galilor, oamenii se temeau de noaptea de Samain, in timpul careia spiritele malefice puteau sa apara pentru a bantui lumea celor vii.

Pentru a evita acele prezente ”intunecate” si pentru a indeparta pericolul, vechii celti aprindeau focuri in aer liber. Aceasta noapte reprezinta si o punte de legatura intre lumea celor vii si cea a mortilor. Celtii lasau deschise usile caselor pentru ca defunctii din familiile lor sa poata sa revina pentru cateva ore alaturi de cei vii.

Traditia s-a estompat insa odata cu sosirea romanilor in Tara Galilor si a crestinismului in acea regiune, in jurul secolului al V-lea e.n.

Papa Bonifaciu al IV-lea a declarat, in 610 e.n., ca aceasta sarbatoare este pagana si a decis sa infiinteze Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. Celebrata in epoca pe 13 mai, Sarbatoarea Tuturor Sfintilor si-a schimbat data  la sfarsitul secolului al VIII-lea si a fost fixata pe 1 noiembrie in Europa Occidentala. Anumiti istorici vad in ea o referire clara la sarbatoarea celta Samain si o vointa evidenta de a ”crestiniza” Samain-ul. Aceasta referire si-a gasit un ecou si atunci cand a fost instituita, in secolul al X-lea,

Sarbatoarea mortilor, pe 2 noiembrie, a doua zi dupa Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.
Anul acesta, Halloween-ul va fi celebrat marti, pe 31 octombrie. In pofida crestinizarii sarbatorii de la sfarsit de octombrie, traditiile populare au ramas ancorate in spiritul irlandezilor. Dintr-o data, aceia dintre ei care au imigrat in masa in Statele Unite in secolul al XIX-lea pentru a scapa de foamete au luat cu ei credintele si sarbatorilor poporului din care proveneau. Astfel a renascut sarbatoarea Halloweenului. Iar numele de Halloween prezinta o referire directa la Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. El deriva din ”All Hallows Eve” sau ”All Hallows Even”, adica ”Ajunul Noptii Sfinte”.

Si personajul emblematic Jack O'Lantern isi are originile tot in Irlanda. Intr-o poveste traditionala, Jack, un fierar siret, avar si betiv, se intalneste cu diavolul intr-un bar. Diavolul ii cere sufletul, dar Jack reuseste sa il pacaleasca.

Au urmat alte provocari lansate intre irlandez si diavol. Atunci cand Jack a murit, intr-o zi de 31 octombrie, portile Raiului au ramas inchise pentru el. Dar si cele ale Iadului. Jack a fost astfel condamnat sa rataceasca in tenebre. A obtinut insa o ultima favoare din partea diavolului: un taciune aprins, pentru a-i lumea calea. Jack a pus taciunele intr-un nap scobit, folosindu-l ca pe un felinar. Legenda spune ca betivul irlandez, cu sufletul condamnat, reapare in fiecare an, in ziua mortii sale, de Halloween. Napul este ”stramosul” dovleacului actual, care este mai usor de sculptat. Oamenii atarna un dovleac-felinar in fata usii pentru a indica sufletului nefericit ca locuinta lor nu este un loc bun pentru el.

In zilele noastre, seara de Halloween este consacrata colindului si daruitului de bomboane pentru americani. Copii si adulti se deghizeaza, suna la usile vecinilor si le cer bomboane folosind expresia ”Trick or treat” (”Farsa sau dulciuri”). Cei care nu deschid usa sau nu ofera dulciuri colindatorilor pot sa se astepte la tot felul de farse neplacute din partea acestora in seara de Halloween.

De Halloween, eroii zilei sunt vrajitoare, fantome, zombie, vampiri, mumii, schelete, varcolaci si chiar demoni. In Statele Unite, site-urile de lifestyle, dar si presa traditionala, abunda in aceasta perioada in articole despre felul in care pot fi realizate masti, costume si machiaje care ii vor speria teribil de mult pe vecini si pe prieteni. De asemenea, sunt organizate petreceri tematice in numeroase baruri si cluburi. Au loc si parade spectaculoase, iar cea mai mare parada de Halloween din lume are loc in cartierul Greenwich Village din New York.

Sculptarea dovleacului provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfintilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit traditional de Halloween in Irlanda si Scotia, dar imigrantii veniti in America de Nord au folosit dovleacul. Traditia americana de sculptare a dovlecilor este atestata de la 1837 si a fost asociata initial cu vremea recoltei, nefiind specifica Halloweenului decat spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
HALLOWEEN este o sarbatoare imprumutata de cativa ani buni si in Romania, care si-a castigat repede adepti, mai ales ca in noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizeaza in zane, printese sau printi, vampiri, vrajitoare, mumii sau schelete.

Simboluri

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Jack-o'-lanterns

Un Jack-o'-lantern este un dovleac sculptat manual, adoperat in mod traditional in tarile anglo-saxone in timpul Halloween-ului. O data ce s-a taiat partea de sus a dovleacul pentru a forma un capac, si scoasa pulpa interioara, se poate sculpta pe partile laterale o fata monstruosa sau una comica. Pentru a crea efectul de lanterna, se poate pozitiona o sursa de lumina, de obicei o lumanare, in interiorul dovleacului.

Jack-o'-lantern, inainte de descoperirea Americii, se facea dintr-un nap de mari dimensiuni. Din moment ce aceasta traditie a ajuns in America intr-un moment de foamete, in loc de a folosi napi s-au folosit dovleci, deoarece acestia erau mai prezenti.

Simbolurile si obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat in timp. De exemplu, sculptarea de jack-o'-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfintilor de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu.

Napul era folosit traditional de Halloween in Irlanda si Scotia, dar imigrantii veniti in America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai usor accesibili si mai mari si mai usor de modelat decat napii. Traditia americana de modelare a dovlecilor este atestata de la 1837 si a fost asociata initial cu vremea recoltei, nefiind specifica Halloweenului decat spre sfarsitul secolului al 19-lea.

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile nationale, operele literare de fictiune gotica si horror (cum ar fi romanele Frankenstein si Dracula), si din filmele horror clasice (ca Frankenstein si Mumia).

Printre primele lucrari despre Halloween se numara cele ale poetului scotian John Mayne din 1780, care mentiona farsele jucate la Halloween; What fearfu' pranks ensue!, dar si supranaturalul asociat cu noaptea, Bogies (fantome), influentandu-l pe Robert Burns, autorul poeziei Halloween din 1785.

Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb si sperietorile de ciori sunt si ele omniprezente. Casele sunt si ele decorate cu aceste simboluri.

Printre alte imagini de Halloween se numara temele mortii, raului si ocultului, sau monstrii legendari. Culorile traditionale ale sarbatorii sunt negru si portocaliu.

Colindatul

"Trick-or-Treat for UNICEF"
UNICEF-ul are si el un cuvant de spus in toata miscarea Trick-or-Treat. In America de Nord, „Trick-or-Treat for UNICEF” a devenit o traditie in perioada de Halloween. „Miscarea” a inceput ca un eveniment local in anul 1950 intr-o suburbie din orasul Philadelphia si s-a extins pe plan national pana in 1952. In America este bine cunoscuta „micuta cutie portocalie”. Pentru o perioada de timp, cutiile se distribuiau in scoli si astfel copiii care mergeau la „colindat” strangeau bani, impreuna cu traditionalele dulciuri, de la cei care voiau sa doneze. UNICEF a dat drumul si la un trick-or-treat online, insotit si de un bal mascat, tot virtual. Endorserul campaniei a fost Heidi Klum impreuna cu familia ei.

Costume

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Costumele de Halloween sunt traditional modelate dupa figurile supranaturale, monstri, schelete, fantome, vrajitoare si diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apareau si cele ale unor personaje fictive, celebritati la ordinea zilei si arhetipuri generice, cum ar fi printesele sau luptatorii ninja.

Costumarea si colindatul cu ele era de actualitate in Scotia de Halloween la sfarsitul secolului al 19-lea. Traditia a patruns si in Statele Unite la inceputul secolului al 20-lea, atat in randul adultilor cat si in randul copiilor. Primele costume de Halloween produse in masa au aparut in magazinele americane in anii 1930 cand obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo.

In ziua de 31 octombrie sau in preajma ei, adesea in vinerea si sambata dinainte de Halloween, se tin adesea petreceri cu costume.

Jocuri si alte activitati

Intr-o carte postala de Halloween din 1904, o fata priveste intr-o oglinda intr-o camera intunecata in speranta de a vedea cu coada ochiului chipul viitorului sot. Exista mai multe jocuri asociate cu petrecerile de Halloween. Unul dintre ele se numeste dunking sau apple bobbing, si consta in culegerea cu dintii a unor mere care plutesc intr-un lighean sau intr-un alt vas cu apa. O varianta a jocului implica asezarea in genunchi pe un scaun, tinerea unei furculite intre dinti si tentativa de a lasa furculita sa cada intr-un mar. Un alt joc frecvent implica agatarea cu funii a unor scone-uri (prajituri) invelite in sirop sau melasa; ele trebuie mancate fara a folosi mainile, activitate ce se soldeaza inevitabil cu manjirea fetei cu lichidul dulce si lipicios.

Unele jocuri traditionale de Halloween sunt forme de divinatie. O forma traditionala scotiana de prevedere a viitorului sot al unei tinere fete este curatarea unui mar dintr-o singura taietura, urmata de aruncarea cojii lungi peste umar. Se crede ca acea coaja va cadea in forma primei litere a numelui viitorului sot. Femeilor nemaritate li se spune ca daca stau intr-o camera intunecata si se uita in oglinda in noaptea de Halloween, vor vedea chipul viitorului sot. In schimb, daca sunt sortite sa moara inainte de cununie, va aparea un craniu. Obiceiul era destul de raspandit incat sa apara pe felicitari de Halloween de la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea.

Un alt joc bazat pe superstitii si atestat prin anii 1900 implica coji de nuca. Oamenii scriau simboluri cu lapte pe hartie alba. Dupa uscare, hartia era impaturita si introdusa in coji de nuca. Cand coaja de nuca era incalzita, laptele devenea cafeniu si scrisul aparea pe ceea ce altfel ar fi parut a fi hartie alba. Pentru a juca acest joc, simbolurile din hartie se puneau pe o farfurie. Cineva intra, intr-o camera intunecata si isi punea mana pe o bucata de gheata, apoi o punea pe farfurie. Biletelul se lipea apoi de mana. Printre simboluri se numarau: semnul dolarului pentru bogatie, nasturele pentru burlacie, degetarul pentru tors, arcanul pentru saracie, bobul de orez pentru cununie, umbrela pentru calatorie, ceaunul pentru necazuri, trifoiul cu patru foi pentru noroc, moneda pentru bogatie, inelul pentru cununie rapida si cheia pentru celebritate.

Spusul povestilor cu fantome sau vizionarea de filme horror sunt si ele parti ale petrecerilor de Halloween. Adesea, in preajma sarbatorii, televiziunile difuzeaza episoadele ale serialelor si emisiuni speciale (de obicei pentru copii), iar unele filme horror sunt lansate special inainte de Halloween pentru a profita de atmosfera sarbatorii.

Sursa: digi24; descopera.ro
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si