Lasatul Secului este ultima zi in care crestinii mai pot manca mancaruri “de dulce”. Pe vremuri, in aceasta zi se faceau mari petreceri in familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prajituri si vin. Femeile isi “dezinfectau” vasele de lut si lingurile de lemn cu cenusa, deoarece vreme de 40 de zile, in acele vase nu se mai gatea nimic cu carne sau lapte.

Postul Craciunului aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri, Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca este hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu

cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi, credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece. De Craciun, indiferent de ziua in care cade, se mananca de dulce.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti, conform calendarulortodox.ro.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.

De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, daca zilele acestea cad marti sau joi.

Cu atat mai mult, cand martea sau joia se intampla hramul unei biserici.
Postul Craciunului dureaza sase saptamani si ii pregateste pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii lui Iisus Hristos. Semnificatia postului are radacini in Vechiul Testament.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Personajele biblice apar postind in diverse ipostaze – patriarhii si dreptii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise si David petrec timp indelungat in post si rugaciune. Ei asteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea pacatelor si ajutor divin in misiunea lor de conducere a poporului ales.

sursa: realitatea.net
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si