Atacul nu a fost revendicat imediat, insa crestinii din Egipt, coptii, au fost deja anul acesta tinta a doua atacuri de anvergura, soldate cu pste 70 de morti, revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic (SI).
 
Un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Khaled Megahed, a anuntat initial ca atacatorul a fost impuscat mortal, dupa ce a ucis noua persoane si a ranit mai multe altele, in acest atac, la Biserica Sfanta Mina, la Hewan, la periferia de sud a capitalei.
 
 
Foto: Twitter
 
Insa Ministerul de Interne a precizat ulterior, intr-un comunicat, ca atacatorul, un jihadist cautat in legatura cu atacuri vizand politia, a fost ranit si arestat.
 
Barbatul era inarmat cu o pusca de asalt, munitie si o bomba pe care intentiona sa o detoneze in biserica, afirma ministerul.
 
El a ucis mai intai doua persoane, deschizand focul asupra unui magazin, dupa care s-a indreptat catre biserica si a ucis alte sapte persoane, inclusiv un ofiter.
 
Cinci garzi au fost ranite, potrivit unor reprezentanti ai politiei. Atacatorul a deschis focul in exteriorul Bisericii Sfanta Mina si a incercat sa ia cladirea cu asalt, au precizat ei.
 
Intr-un comunicat, presedintia egipteana a afirmat ca acest atac ”consoldeaza hotararea (Guvernului) de a debarasa tara de terorism si extremism”.
 
”ACT DE URA”
 
In imagini video difuzate pe retele de socializare apare presupusul atacator, un barbat cu barba si care poarta o vesta cu munitie, intins pe jos, care pare sa fie constient in timp ce i se pun catuse.
 
Politia a interzis ulterior accesul trecatorilor pe la locul atacului, care are loc inainte de Craciunul copt, pe 7 ianuarie. Experti din cadrul politiei judiciare se aflau la fata locului pentru a preleva indicii.
 
Intr-o prima reactie publica occidentala, Franta a condamnat un ”act de ura” si si-a reiterat ”sustinerea in lupta impotriva terorismului”, potrivit ministerului francez de Externe.
 
Incepand din decembrie 2016, zeci de crestini, in principal copti, au fost ucisi in atentate vizand biserici sau atacuri tintite in Peninsula Sinai (est) si in alte parti in tara.
 
La 11 decembrie 2016, la Cairo, un atentat sinucigas la Biserica copta Sfantul Petru si Sfantul Paul, s-a soldat cu 29 de morti. Atentatul a fost revendicat de SI.
 
In aprilie 2017, 45 de persoane au fost ucise in doua atacuri sinucigase revendicate de SI in plina sarbatoare de Florii, la Alexandria, al doilea cel mai important oras din tara, si la Tanta, in nordul tarii.
 
In urma acestui dublu atac, presedintele Abdel Fattah el-Sisi a declarat starea de urgenta, prelungita fara intrerupere de atunci.
 
ATACURI SI AMENINTARI SI
 
In urma acestor atacuri, gruparea jihadista a amenintat ci noi atacuri vizand comunitatea copta.
 
In mai, gruparea jihadsta a revendicat un atac asupra unui autobuz cu pelerini copti, soldat cu moartea a 28 de persoane, inclusiv mai multor copii.
 
Coptii, in imensa majoritate ortodocsi, constituie comunitatea crestina cea mai numeroasa din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai vechi.
 
Ei reprezinta 10% din cele aproximativ 96 de milioane de egipteni si sunt prezenti in intreaga tara, dar sunt mai concentrati in Egiptul de Mijloc. Ei sunt slab reprezentanti in Guvern si se declara marginalizati.
 
Incepand din 2013, dupa destituirea de catre armata a presedintelui islamist ales Mohamed Morsi, grupari jihadiste, inclusiv aripa egipteana a SI, ataca forte de securitate, in principal in nordul Sinaiului.
 
Numerosi politisti si militari, dar si civili, au fost ucisi in aceste atacuri. insa aripa locala a SI a atacat de asemenea civili, mai alesi crestini, atat in Sinai, cat si in alte locuri in tara.
 
Statul Islamic este suspectat totodata ca se afla in spatele unui atac soldat cu peste 230 de morti, la o moschee, in estul Egiptului, pe 24 noiembrie, atentatul cel mai sangeros din istoria recenta a tarii.
 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si