Dragobetele! Care sunt cele mai populare traditii si obiceiuri de Ziua indragostitilor in Romania
Romanii sunt extreme de romantici, drept dovada, ei sarbatoresc iubirea de doua ori in luna februarie.
Pe 14 februarie, cuplurile isi arata iubirea de Valentine’s Day, o sarbatoare americana de import, iar pe 24 februarie se celebreaza Dragobetele, zeul tineretii si al frumusetii al vechilor daci. De dragobete, pentru a-ti merge bine pe plan sentimental, este bine sa respecti anumite traditii si obiceiuri.
Dragobete este o zeitate daca care intruchipeaza frumusetea, tineretea si iubirea. Potrivit traditiei populare, Dragobete mai era cunoscut drept “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”
Acesta nu este nimeni altul decat fiul babei Dochia, un flacau iubaret, care seducea femeile ce ii ieseau in cale.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Una dintre cele mai frumoase traditii de Dragobete consta in celebrarea primaverii si a noului inceput. Tinerii isi imbraca portul taranesc, merg impreuna in padure si culeg primele flori ale primaverii. Ei isi insotesc activitatea de joc, cantece si voie buna.
La ora pranzului, baietii fugareau fetele catre sat, incercand sa le prinda sis a le sarute, acesta fiind un simbol al logodnei. Seara, aceasta legatura urma sa fie anuntata official, de fata cu intreaga familie si apropiatii, potrivit anumitor traditii de Dragobete.
Daca vremea era urata, tinerii se intalneau in locuinta unuia dintre ei, unde se tineau de jocuri si ghidusii. In unele zone, potrivit anumitor traditii de Dragobete, fetele tinere lansau acuzatii pentru farmecele de uraciune facute impotriva rivalelor in iubire.
De Dragobete este interzis sa lucrezi pe camp, sa tesi, sa cosi, sa faci treburi grele in gospodarie. Nu ai voie sa plangi de Dragobete, conform anumitor traditii.