Toxiinfectia alimentara este considerata boala sezonului cald si cum vara a plecat doar din punct de vedere calendaristic, este cazul sa fim in continuare precauti, mai ales la anumite alimente pe care vi le enumeram in cele ce urmeaza. Acestea sunt alimentele cu risc crescut de toxiinfectie.

Carne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari.

Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.

Alimentele cu risc crescut de toxiinfectie. Si legumele se numara printre ele.

Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria.

Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii.

Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara.

Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.

Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.

Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta.

Pasteurizarea ucide bacteriile daunatoare si parazitii, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.

Oua. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.

Acestea sunt alimentele cu risc crescut de toxiinfectie, asa ca fiti foarte atenti de unde le cumparati si cum le pregatiti.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si