Violentele care au cutremurat tara nu raman fara ecou la cel mai inalt nivel mondial.

ONU ancheteaza posibile încalcari ale drepturilor omului si libertatii de exprimare la protestul din 10 august, dupa ce organizatia a fost sesizata de comunitatea Declic. 80 de mii de semnaturi s-au strans pentru a cere investigarea si sanctionarea presupuselor abuzuri comise de Jandarmerie la protestul pasnic al diasporei.

Prima este scrisoarea de atentionare trimisa Guvernului de la Bucuresti de catre Organizatia Natiunilor Unite.

SCRISOAREA TRIMISA DE ONU GUVERNULUI, 5 OCTOMBRIE 2018

„[...] Excelenta dumneavoastra, dorim sa aducem la cunostinta Guvernului din care faceti parte ca am primit informatii cu privire la folosirea fortei împotriva protestatarilor[...], informatii care nasc îngrijorari cu privire la încalcari ale drepturilor omului în România.[...]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În solicitarea ajunsă la Guvern se vorbeste despre folosirea fortei împotriva protestatarilor pasnici si despre numarul celor care au avut nevoie de îngrijire medicală: 452 de persoane, din care 70 au ajuns la spital.

Totodată, este mentionat în raportul ONU că au fost răniti patru turisti israelieni si opt jurnalisti.

Totodată, ONU exprimă îngrijorarea în scrisoarea trimisă Guvernului cu privire la declaratiile facute de membrii Guvernului care AU SUSTINUT interventia în fortă a Jandarmeriei.

Ministerul de externe a raspuns prin ministrul Teodor Melescanu, tot in luna octombrie a anului trecut, la aceasta scrisoare trimisa de inalti oficiali ai Organizatiei Natiunilor Unite. Seful diplomatiei romane asigura ONu de respectarea drepturilor omului si a libertatii de exprimare. De asemenea, guvernul garanteaza ca vinovatii vor fi trasi la raspundere in justitie, dupa finalizarea unei ample anchete ce este deja in desfasurare.

Raportul ONU privind protestele din 10 august va fi finalizat si făcut public în luna martie, la reuniunea Consiliului pentru Drepturile Omului. Pana atunci:

Scrisoarea este semnata de nu mai putin de 3 inalti raportori ai ONU!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si