Decizie de ultimă oră! Cum vor putea merge românii în Anglia după Brexit! Actele necesare pentru călătorie!
Marea Britanie se pregătește pentru Brexit, iar cei mai speriați de acest lucru par a fi cetățenii altor state care lucrează pe teritoriul Marii Britanii.
Printre aceștia se numără și românii, iar deciziile luate de britanici în legătură cu ei sunt următoarele.
Oficialitățile britanice au oferit o serie de lămuriri în cadrul unor sesiuni de informare organizate la Manchester și Londra, acolo unde s-au întâlnit cu reprezentanții comunității de români din Regatul Unit.
În aceste întâlniri li s-a explicat românilor că se dorește ca ei să rămână ăn Anglia, fiind foarte importanți pentru economia acestei țări.
Majoritatea întrebărilor formulate de românii prezenţi la evenimentul de la Londra au inclus termenul de ‘settled status’- sau statutul de şedere permanentă- care poate fi cerut şi obţinut de către un cetăţean european care a locuit şi lucrat timp de cinci ani în Regatul Unit. Oficiali britanici au explicat că această schemă nu reprezintă un sistem de vize şi că obţinerea acestui statut este un proces simplu, online, scopul acestuia nefiind de a respinge cererile, ci de a acorda rezidenţă.
Totodată, românii prezenţi la discuţii au primit asigurări că vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană cu sau fără acord.
Copiii sunt incluşi în aplicaţie şi primesc aceleaşi drepturi ca şi părinţii lor. Mai mult, oficialii britanici au dat asigurări că, dacă unul dintre părinţi are un statut mai bun în Marea Britanie, atunci şi copilul va primi aceleaşi drepturi cu cele ale părintelui cu un statut mai favorabil.
Dovada rezidenţei se poate face în multe moduri, inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.
Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de
securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.
Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent- dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii- însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.