Si asta pentru ca incubatoarele performante, care ii tin in viata, lipsesc din majoritatea maternitatilor. De 12 ani, ministerul Sanatatii nu a mai cumparat aparatura necesara, desi... 20 de mii de copii se nasc prematur, in fiecare an, in tara noastra.

Citeste si: Selecţionerul Argentinei, lovit de o maşină în timp ce se plimba cu bicicleta la Mallorca

Elena a nascut in urma cu doua zile o fetita care cantareste numai 1.600

de grame. A venit pe lume mai devreme cu o luna fata de termen, dar... micuta Anastasia a avut noroc! Un ultim incubator liber a fost gasit pentru ea la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala.

Pentru ca sunt prea mici si fragili sa lupte singuri pentru viata lor, prematurii au nevoie de ajutor din prima clipa. De multe ori, medicii se vad neputinciosi in lipsa aparaturii medicale necesara si refuza unele transferuri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Alex Stoica, primele reacții după ce a fost eliminat de la Exatlon! S-a confruntat la TV cu Războinica Mihaela: ”Nu suportam văicărelile excesive”

Spitalele care se pot considera norocoase au incubatoare si aparate de ventilat luate din fonduri proprii sau donatii. In majoritatea cazurilor, insa, unele maternitati au echipamente vechi si de peste 50 de ani. Ultima licitatie nationala pentru cumpararea de incubatoare a avut loc in 2007, iar...

O noua procedura de achizitie este blocata de contestatii din august, anul trecut.

Nu e de mirare ca rata mortalitatii la copiii prematuri este dubla in Romania fata de media europeana.

In fiecare an, mor aproximativ 1.400 de nou nascuti. O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite, daca maternitatile ar fi dotate cu incubatoare performante.

Citeste si: Acuzații grave la adresa unor educatoare din Gorj! Femeile le-ar fi dat sedative copiilor de grădiniță

Sunt doar 300 de locuri la terapie intensiva, in toata tara, desi numarul ar trebui sa fie dublu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si