Abia s-a luminat de ziua in Harsova, judetul Constanta. Mascatii, politistii criminalisti si agentii de la politia nationala spaniola au impanzit strazile. Sunt 25 de perchezitii numai in acest oras.

Procurorii constanteni au inceput ancheta acum 6 luni.

SIMION NICOLAEV- DIRECTOR INSTITUTUL DE CERCETARI MARINE: Apele continentale, interioare si care gazduiesc pestii de apa dulce sunt cele cu cel mai mare index de toxicitate.

O parte din membrii importanti ai gruparii sunt chiar din Constanta.

Procurorii romani i-au informat initial pe colegii spanioli despre aceasta ancheta, apoi au cerut ajutor din mai multe state europene. Au urmarit cu atentie modul in care intra pestele contaminat in tara si mai ales traseul actelor.

4 perchezitii au avut loc in aceasta dimineata si in judetul Brasov, inclusiv la un depozit de peste din localitatea Sanpetru.

Simultan, mascatii au descins si in Arges.

GEORGIAN DRAGAN, PURTATOR DE CUVANT IGPR: In Romania sunt efectuate 115 perchezitii in Bucuresti si in 13 judete. Sunt vizate toate persoanele implicate in aceasta activitate infractionala.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pestele contaminat era transportat in conditii greu de imaginat. Gheata folosita in dubite se topea, asa ca marfa ajungea in tara deja stricata.

Sanatatea consumatorilor a fost pusa in pericol, spun medicii.

Primele simptome legate de o intoxicatie cu metale grele sunt durerile de cap, varsaturile, ameteala, durerile musculare si cele articulare. Cei care trec prin asa ceva trebuie sa se prezinte la camera de garda.

Expunerea pe termen lung duce la probleme mult mai grave.

LECTOR DR. LYGIA ALEXANDRESCU, NUTRITIONIST: Aici, nu e vorba doar de mercur, e vorba de vanadiu, de cadmiu, de plumb. Toate acestea sunt cunoscute drept cauzatoare de cancer.

Amploarea retelei i-a luat prin surprindere chiar pe anchetatori. Acestia au vizitat astazi un depozit situat in Popesti-Leordeni, la marginea capitalei. E posibil, asadar, ca marfa adusa in unele cazuri cu acte false, pacalind autoritatile, sa fi ajuns in farfuria multor romani.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

STIREA INITIALA 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Sunt peste 150 de Perchezitii in desfasurare in Romania, Ungaria, Spania si Franta! Mascatii au descins inca de dimineata la mai multe domicilii, firme, si depozite pentru a proba activitatea unui grup infractional international care ar fi braconat peste din apele teritoriale ale Spaniei, Italiei si Frantei in perioada prohibitiei.

Pestele care nu este sigur pentru consum era apoi vândut unor magazine. Reteaua era bine organizata si impartita in echipe care se ocupau fie cu pescuitul, fie cu transportul sau comercializarea.

In judetul Constanta, cele mai multe Perchezitii au avut loc in Harsova, 25 la numar, insa astfel de actiuni se desfsoara in mai multe judete din Romania.

„În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, anunta IGPR.

Procurorii Curtii de Apel Constanta care coordonează ancheta au confiscat deja 30 de tone de peste. Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

Mai multe amanunte despre perchezitiile de azi, la Stirile Kanal D de la ora 19.00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si