Studiile au aratat faptul ca ceaiul are proprietati antimicrobiene, contribuie la pierderea in greutate, la scaderea colesterolului, la combaterea radicalilor liberi si la prevenirea multor boli. Bogata in flavonoide si antioxidanti, aceasta licoare magica este considerata cea mai sanatoasa bautura de pe pamant.
Ceaiul provine din frunzele plantei Camellia Sinensis, insa termenul desemneaza orice infuzie din alte plante, condimente, flori sau fructe uscate. Folosit in medicina alternativa de secole, acesta se prezinta intr-o gama variata de ceaiuri care satisfac orice gust si cu beneficii in diferite ramuri ale sanatatii.
Iata cateva dintre acestea:
Contribuie la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare
Ceaiul este un bun prieten al inimii, consumul de diferite tipuri de ceaiuri, printre care cel verde si negru, fiind ideal pentru a reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De asemenea, aceasta bautura previne depunerile arteriale, scade nivelul de colesterol LDL si imbunatateste capacitatea vaselor de sange de a-si mari volumul atunci cand creste presiunea sanguina.
Ceaiul contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral, diminueaza tensiunea arteriala si alte efecte cardiovasculare.
Ajuta la combaterea radicalilor liberi
Radicalii liberi ce deterioreaza structura ADN pot fi indepartati prin consumul de ceai. Licoarea absoarbe oxigenul radical, iar principala actiuni a polifenolilor- antioxidanti din ceaiuri, este reprezentata de prevenirea formarii radicalilor liberi. Mai putin procesat decat alte tipuri, ceaiul alb este foarte puternic si reuseste sa tina atacatorii la distanta.
Mentine corpul hidratat
Ceaiul are un aport benefic la necesarul zilnic de lichide al organismului. Spre deosebire de anumite bauturi care contin cafeina sau sucurile acidulate, acesta se gaseste pe lista bauturilor esentiale pentru hidratare, mai ales daca este consumat fara zahar.
Este un aliat de nadejde pentru mentinerea siluetei
Ceaiul este un aliat de nadejde al persoanelor care vor sa elimine kilogramele in plus.
De altfel, aceasta bautura neindulcita este parte integranta a multor diete deoarece nu are calorii si hidrateaza corpul. Ceaiurile pu-erh, negru, verde sau oolong contribuie la accelerarea metabolismului si impiedica depunerea grasimii pe abdomen.
Contribuie la refacerea pielii afectate de radiatii
Studiile au demonstrat faptul ca ceaiul ajuta pielea afectata de radiatii sa se refaca. Aceasta bautura naturala protejeaza organismul impotriva degenerescentei celulare care apare prin expunerea la radiatii.
Ceaiul contine polifenoli si lipopolizaharide, care imbunatatesc functia hematopoietica, conducand la cresterea numarului de celule albe din sange. Ceaiul verde este unul dintre cele care reduc efectele secundare ale numeroaselor tipuri de radiatii.
Ajuta la prevenirea afectiunilor neurologice
Bolile neurologice, in special cele degenerative precum Alzheimer, pot fi prevenite prin consumul de ceaiuri. Polifenolii care se gasesc in aceasta bautura au un impact deosebit asupra sanatatii creierului si contribuie la mentinerea partilor care regleaza procesele de memorare si invatare.
Contribuie la asigurarea rezistentei oaselor
Oasele au nevoie de fluor, iar ceaiul contine acest mineral. Potrivit studiilor, polifenolii influenteaza in mod pozitiv factorii ce sustin masa osoasa si rezistenta oaselor. In acest fel, ceaiul este o bautura care ar putea proteja impotriva osteoporozei. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca femeile aflate in etapa de post-menopauza, care au consumat ceai pe termen lung, au inregistrat o densitate osoasa mai mare spre deosebire de cele care nu au baut aceasta licoare benefica.
Are un efect pozitiv asupra starii de spirit
Ceaiul contine o cantitate redusa de cafeina, insa datorita acestei substante poate creste vigilenta si agilitatea corpului. Acesta reprezinta o bautura care contribuie la marirea capacitatii de concentrare si invatare si care imbunatateste starea de spirit. In plus, ceaiul contine un aminoacid denumit teanina care conduce la relaxarea organismului.
Contribuie la intarirea sistemului imunitar
Bogat in antioxidanti, teanina si flavonoide, ceaiul are toate armele pentru a pregati sistemul imunitar sa lupte impotriva virusurilor, a infectiilor si a bacteriilor. Mai mult decat atat, acesta contine vitamine si minerale importante precum B1, B2, B6, B9, C, magneziu, zinc ori potasiu, ce intaresc organismul.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ceaiul are un potential extraordinar pentru sanatate. Intr-o masura mai mare sau mai mica, toate tipurile de ceaiuri contin substante benefice pentru corp, de aceea este indicat consumul unei cantitati moderate din aceste bauturi in fiecare zi.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro