Testele de laborator facute de Protectia Consumatorului, arata ca un aliment din 5 are la noi o calitate mai slaba decat la altii.

Dupa ce bulgarii au mers la Comsia Europeana sa ceara masuri, acum si la noi s-a abrobat o lege care sa ii pedepseasca pe comerciantii care ne vand produse sub standard.

„Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica înselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenta dublului standard se pedepseste cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri” spune legea.

Citeste si: VIDEO| La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm mâncare de la fast-food. Sfaturile specialiștilor

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

VALERIU STERIU, DEPUTAT PSD: Dorim ca tot ce se produce alimentar si nealimentar sa fie identic in toata Europa.

Legea mai prevede, in caz de abateri repetate, suspendarea autorizatiei de functionare pentru 6 luni.

Deja laboratoarele din tara noastra au aratat, negru pe alb, ca unele prajituri sau crochete de peste sunt mult diferite fata de cele din Vest, asta desi sunt produse de aceleasi companii.

Amenzi pentru dublul standard la alimente

Un tip de baza pentru mancaruri contine de 10 ori mai putina carne de pui decat in Cipru sau Franta, iar unele marci de sucuri au in Italia de doua ori mai mult suc natural decat la noi.

Protectia Consumatorului a comparat, de exemplu, un croissant cu caise vandut de un supermarket din România, cu acelasi croissant vandut in Franta de acelasi supermarket.

Potrivit etichetelor, croissantul comercializat in România are piure de caise in proportie de 2%, iar in Hexagon include o concentratie de caise de 35%

Legea Europeana spuna ca producatorii au voie sa foloseasca formule de fabricatie diferite, in functie de piata de vanzare, doar daca pot justifica aceste diferente.

Altfel este o practica inselatoare daca au la raft produse identice, dar cu un continut diferit.

Producatorii sunt obligati sa aiba aceeasi reteta, indiferent de tara de distributie. Legea de azi votata de Senat are nevoie si de acordul deputatilor.

Citeste si: VIDEO| Nouă restaurante cu specific asiatic, închise în Capitală. Ce nereguli au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si