Leurda beneficii. Are un puternic miros de usturoi si infloreste in perioada aprilie — iunie. Leurda creste numai in padurile din Europa Centrala, iar pana in prezent nu a putut fi aclimatizata in nici o alta regiune. In tara noastra, verdele viu al frunzelor si albul luminos al florilor ei impodobesc padurile din Muntenia, Transilvania si sudul Moldovei.

Frunzele de leurda au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium.

In plus, contine carotenoizi, vitaminele A si C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.

Leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumata sub forma de salata, suc, infuzie, decoct, tinctura, actioneaza favorabil in numeroase afectiuni.

Leurda beneficii
Leurda beneficii

Leurda beneficii. Planta mileniului trei

In urma unor studii efectuate in laboratoarele din Germania, leurda a fost declarata „Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. In prezent, leurda este considerata din punct de vedere terapeutic mai puternica decat usturoiul.

Citeste si: Lintea. Super-alimentul care îți prelungește viața! Ce este, de fapt, și cum se prepară corect

Leurda este foarte bogata in adenozina, substanta care, conform unor studii recente, are un rol esential in reducerea colesterolului, in scaderea tensiunii arteriale. Este eficienta in ateroscleroza coronariana, hematurie si previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Substantele active continute de leurda au efecte vasodilatatoare si reduc hipertensiunea arteriala.

Leurda beneficii. Relansarea activitatii endocrine

Ultimele studii arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, au efecte de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala, oprind astfel procesul de imbatranire.

Leurda beneficii. Leurda stimuleaza capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate si de neliniste. In tratamentul insomniei si al starilor de neliniste, sunt indicati bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub forma de salata.

Citeste si: Remedii naturiste pentru respirația urât mirositoare! "Uneori, halitoza poate semnala ceva mai grav"

Leurda beneficii. Bronsita, tuberculoza si infectii respiratorii

Frunzele consumate sub forma de salata sunt benefice persoanelor cu bronsite, in tuberculoza pulmonara si in tratarea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorita efectului antiseptic si antiinflamator. Actiunea benefica a plantei este datorata si substantelor volatile pe care le contine. Aceleasi substante au si un pronuntat efect expectorant, eliminand mucusul din arborele bronsic. Tinctura de leurda este un bun adjuvant in tratamentul bolilor ce afecteaza aparatul respirator.

Curata rinichii si vezica urinara

Leurda beneficii. Leurda curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

Are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari. Prin efectul depurativ, leurda ajuta cu succes la eliminarea parazitilor intestinali, fiind eficienta si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului. Este indicat si pentru a combate reumatismul degenerativ. Tinctura contribuie semnificativ la functionarea optima a sistemului digestiv.

Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă zilnic. Este complet incredibil

Leurda beneficii
Leurda beneficii

Folosita pentru uz extern, leurda este eficienta in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Datorita principiilor active, cu proprietati antibiotice si antimicotice, uleiul de leurda se foloseste in principal pentru uz extern in tratarea diferitelor afectiuni cronice ale pielii.

Tinctura de leurda contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare. Cura cu vin de leurda contribuie in mod esential la prevenirea bolilor de natura virotica.

Leurda beneficii. Efecte antitoxice

Leurda beneficii. Atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi au efecte antitoxice puternice si ajuta la inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si fumatului. Ele contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si al gudronului din tigari, fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi.

Citeste si: Avertismentul medicilor: Nu mai mâncați POPCORN dacă suferiți de această boală!

Leurda beneficii
Leurda beneficii

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Leurda este extrem de bine tolerata de ficat. Si, desi are un puternic miros de usturoi, nu da respiratiei izul neplacut pe care il da usturoiul.

Leurda beneficii. Leurda este contraindicata mamelor care alapteaza, deoarece poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici sugarului. Persoanele care sufera de gastrita hipoacida, indigestie sau colita trebuie sa consume leurda cu prudenta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si