Pericolul neștiut din salata de icre. Atenție maximă!
Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Salată de icre. Icrele sunt iubite de românii, însă trebuie să aveți atenție de la ce tip de pește provin!
Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Salata de icre este iubita mult de romani. Însă, ei trebuie să știe că nu toate icrele nu comestibile. Vă prezentăm în acest articol lista peștilor cu icre toxice și o rețetă extrem de delicioasă de salată de icre!
Carnea de peşte, în comparaţie cu cea a speciilor de animale, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioar.
Așadar, icrele, atunci când sunt preparate în casă, sunt un aliment hrănitor şi benefic pentru sănătate.
Majoritatea pestilor au icre comestibile. Există însă cateva exceptii.
Cei mai cunoscuti pesti ai caror icre sunt toxice sunt:
Intoxicatia cu icrele acestor specii nu este grava, manifestandu-se prin greata, diaree si dureri de cap. Icrele de somn sunt neplacute la gust si relativ indigeste, provocand intoxicatii doar in cazul persoanelor sensibile.
"Atentie la provenienta icrelor de stiuca sau pastrav, deoarece pot fi contaminate cu oua de tenie- acestea trebuie mai intai congelate si sarate pentru a distruge parazitul. Ca sa fiti siguri ca veti elimina acest risc folositi numai icre inspectate sanitar-veterinar", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in volumul "Revolutia in bucatarie".
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dezavantajele icrelor preparate acasa sunt destul de putine: au un continut relativ ridicat de colesterol (se consuma doar ocazional de care varstnici si de catre persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant), caviarul si icrele conservate au un continut destul de ridicat de sodiu si de clor (se va evita consumul de icre sarate in caz de hipertensiune, retentie hidrica, boli cronice degenerative), icrele negre si cele rosii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consuma de persoanele ce sufera de guta sau hiperuricemie).
Mare atentie la icrele ce provin de la pastrav, deoarece pot fi infestate cu ouale celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.
Aceste icre trebuie sarate si obligatoriu congelate sau pestele tratat termic inainte de consum, pentru distrugerea parazitului. De asemenea, atentie si la icrele de stiuca, salau sau unele specii de somon.
Principalul avantaj atunci cand faceti icre acasa este că puteți folosi întotdeauna ingrediente proaspete.
În momentul în care cumpărați icre de la magazin, puteți să le folosiți în această formă pentru preparat, însă dacă le scoateți din pește, va trebui să le lăsați aproximativ 2-3 zile presărate cu sare, la frigider.
Icrele se pun într-un bol și se amestecă la viteză mică, cu ajutorul unui mixer sau cu un tel pentru 2 minute.
Începeți să adăugați uleiul încet, dar constant, în timp ce amestecați icrele în același sens, pentru a nu se tăia. Icrele vor începe să se albească și să se îngroașe, scrie totuldespremame.ro.
Puneți și câte puțină apă minerală din când în când, pentru a transforma preparatul final într-unul mai pufos și mai alb. Se adaugă și sucul de lămâie, sare și amestecați în continuare.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Fierbeți grișul în 100 mililitri de apă. Trebuie să se obțină o consistență asemănătoare mămăligii. Se lasă la răcit și se amestecă împreună cu icrele.
Dacă vă place compoziția obținută fără griș, trebuie doar să tăiați ceapa mărunt și să o integrați în compoziție.