Din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a revizuit în scădere estimările pentru PIB-ul mondial din acest an într-un interval cuprins între -0.5% și -1%.

„Toate țările din Europa vor trebui să răspundă agresiv la criză, într-o manieră atât de îndrăzneală, cât și de proporțională cu scara sa. Dacă a existat vreodată un timp pentru utilizarea tampoanelor disponibile și a spașiului de politici, acesta este cu siguranță.

Dar răspunsul diferă semnificativ în Europa.

Citeste si: Noi informații despre șomajul tehnic. „Nu! Situaţia e următoarea”

Pentru a înțelege mai bine constrângerile cu care se confruntă țările în timp ce încearcă să-și intensifice răspunsurile la criză, este util să distingem între trei seturi de țări: economii europene avansate, economii europene emergente, membre ale EU, dar nu din zona euro, și economii emergente din afara UE”, a scris directorul pentru Europa, Poul Thomsen, pe blogul FMI.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Principala preocupare a FMI, în acest moment, cu privire la Europa o reprezintă statele mai mici din afara UE, a dezvăluit Thomsen.

„Cu excepţia Turciei şi Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrală şi de Est au cerut ajutor de urgenţă via mecanismul de asistenţă financiară de urgenţă al FMI”

Răspuns economic împotriva coronavirusului

Thomsen apreciază că sunt cruciale relaxarea normelor fiscale și sprijinul oferit de BCE și Mecanismul European de Stabilitate pentru zona euro, pentru un răspuns regional puternic împotriva pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Europa depăşeşte pragul de 25.000 de decese cauzate de COVID-19

Thomsen a adăugat că FMI a decis urgentarea procedurilor și normelor interne pentru răspunsul rapid la criza coronavirusului.

„Mai multe ţări ar putea să urmeze în ceea ce este deja cel mai mare număr de cereri de asistenţă primit într-un anumit moment de FMI”, a mai scris Thomsen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si