"Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale.

Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei

greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.

Citeste si: Obiceiul care ar trebui să dispară după pandemia de coronavirus. Un expert american avertizează: "Să nu mai faceți asta niciodată!"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.

Citeste si: Ludovic Orban, despre decretul de prelungire a stării de urgenţă: ”Vreau astăzi să trimiteţi propunerile finale”

Citeste si: Caz fără precedent. O femeie a lins alimentele dintr-un magazin ce costau 1800 de dolari

Citeste si: Nelu Tătaru dă replica după ce Sorina Pintea a anunţat că îşi retrage demisia de la conducerea Spitalului Judeţean Baia Mare

Orban: „În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumate. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile”



"Este un mecanism simplu. În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi, să spun, în jumate. Pe fiecare birou, serviciu, direcţie, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile sau câte sunt, 10 zile, deci practic 10 zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare în care se manifestă virusul la persoanele infectate şi în felul acesta putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcţionalitatea instituţiilor. Ministrul Muncii a elaborat proiectul”, a mai declarat Orban.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si