”Centrala Nucleară de la Cernobîl, locurile de depozitare a deşeurilor radioactive şi celelalte infrastructuri cruciale din zona de excludere nu sunt ameninţate”, a anunţat luni, într-o înregistrare video publicată pe Facebook, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor ucrainene de urgenţă, Volodimir Demciuk.

Principala sarcină a pompierilor este să localizeze incendiile şi să le limiteze extinderea, a precizat el.

Kievul a mobilizat elicoptere bombardiere cu apă pentru a stinge sinistrul, care durează de la 4 aprilie, alimentat de rafale violente de vânt.

ONG-ul Greenpeace avertizează că este vorba despre cel mai grav incendiu în zona de excludere de la Cernobîl- pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare.

Citeste si: Managerul Spitalului din Focșani, infectat cu coronavirus și acuzat că a fugit cu calculatorul de la birou, este putred de bogat! Constantin Mândrilă are terenuri arabile, o fâneață de două hectare, o casă și un apartament!

Pe baza unor imagini satelitare, Greenpeace subliniază că incendiul se află la ”aproximativ 1,5 kilometri” de arca ce acoperă reactorul care a explodat în accidentul nuclear din aprilie 1986.

Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko a anunţat, tot pe Facebook, că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Autorităţile ucrainene nu au mai prezentat, de mai multe zile, estimări recente cu privire la mărimea incendiului.

Potrivit directorului Centrului regional de urmărire a incendiilor în Europa de Est- cu sediul la Kiev şi care are legătură cu un program ONU- Serghii Zibţev, focul este ”uriaş” şi ”imprevizibil”.

”În vestul zonei de excludere, el a cuprins deja 20.000 de hectare potrivit estimărilor noastre”, a precizat el.

Adjunctul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko a anunţat pe Facebook că depozitele de deşeuri radioactive sunt ”în deplină securitate”.

Citeste si: Marcel Ciolacu acuză Guvernul de ”crimă asupra poporului român”

Kievul susţine că incendiul nu a condus la o creştere a nivelului radioactivităţii.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

După izbucnirea incendiului, şeful Inspecţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov a anunţat însă că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea cu mult normele. El a revenit ulterior asupra acestor declaraţii.

Incendiul a fost provocat de către un tânăr locuitor de lângă Cernobîl, care riscă până la cinci ani de închisoare privind ”distrugerea vegetaţiei”.

Citeste si: Raed Arafat anunţă o evaluarea a situaţiei după Paşte pentru a vedea dacă măsurile de distanţare socială ar putea fi relaxate puţin

Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a dat foc ierbii ”pentru a se distra”, potrivit poliţiei.

Unul dintre reactoarele Centralei Nucleare Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986 şi a contaminat, porivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. Zona de 30 de kilometri în jurul centralei accidentate este abandonată de atunci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si