Cireșe de mai. Secretul celor mai delicioase fructe ale sezonului
Cireșe de mai. Tarabele sunt pline, în această perioadă a anului, de cireșe de mai. Sunt delicioase și prețul devine din ce în ce mai accesibil. Dar puțini știu secretele acestor fructe delicioase.
Cireșe de mai. Aubeneficii nebănuite asupra organismului! Au rol detofiantși ajută la eliminarea toxinelor. În plus, întăresc sistemul imunitar.
Cireșele de mai sunt fructe foarte sărace în calorii (un bol de cireșe are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar cu un conținut mare de fitonutrienți.
Culoarea roșie este dată de antociani, care conferă cireșelor proprietăți antioxidante.
Aceste fructe reprezintă și o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai contin și multe dintre vitaminele din complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, niacină si riboflavină, precum si cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.
Iată câteva efecte miraculoase ale consumului de cireșe:
Cireşele te pot ajuta să dormi mai bine
Cireșe de mai.
Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglementarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au ceva. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.
Cireşele sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator
Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă niveluri joase de melatonină, ceea ce poate fi reparat de consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge, potrivit care2.com. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.
Cireșe de mai. Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.
Cireșe de mai. Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.