Organizaţia pentru Interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei staţii permit, de asemenea, măsurarea creşterii radioactivităţii de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter indicând zona de origine probabilă a sursei, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă treimea de sud a Suediei, jumătatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum şi o largă zonă înconjurând frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.

Citeste si: Londra trebuie ”să-şi asume consecinţele” Brexitului, avertizează Merkel

Aceşti izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 şi ruteniu 103) „sunt foarte probabil de origine civilă. Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar nu face parte din mandatul CTBTO să determinăm originea exactă”, a comentat pe Twitter secretarul general al organizaţiei cu sediul al Viena, Lassina Zerbo, potrivit Agerpres.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Nimeni nu se aștepta la asta! Andreea Pirui surprinsă în ipostaze incendiare cu un celebru cântăreț de manele

„În centralele nucleare Leningradskaia şi Kolskaia nu a fost înregistrată nicio anomalie”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiilor ruse de presă. Emisiile „nu au depăşit valorile de control pentru perioada indicată” şi „nu a avut loc niciun incident legat de degajări de radionuclizi peste nivelurile stabilite”, a adăugat el.

Citeste si: VIDEO| Scene șocante la Predeal: Ursul ”Guleratul”, împușcat în văzul a zeci de turiști

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sănătate publică şi mediu (RIVM), „radionuclizii provin din direcţia Rusiei de vest”, chiar dacă măsurătorile nu permit o localizare mai precisă.

Nuclizii înregistraţi sunt artificiali, deci de origine umană, iar compoziţia lor „poate indica deteriorarea unui element combustibil într-o centrală nucleară”, a subliniat autoritatea olandeză într-un comunicat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si