EXCLUSIV| Ploi torențiale și fenomene extreme în Capitală și în țară. Explicația meteorologilor: Ce se întâmplă cu vremea - VIDEO
A plouat, duminică seară, în Capitală, în câteva ore, cât într-o lună întreagă. O rupere de nori a creat probleme majore în multe cartiere bucureștene. Străzile au fost inundate, transportul public blocat și pasajele acoperite cu apă. Și în restul țării, avertizările meteorologilor de vreme rea și-au făcut simțită prezența. Meteorologii au explicat, în exclusivitate pentru Știrile Kanal D, aceste fenomene tot mai dese!
Vreme extremă în Capitală și în țară! Florinela Georgescu, directorul ANM, a explicat pentru Știrile Kanal D ce se întâmplă în ultima perioadă cu vremea care a devenit tot mai capricioasă. Meteorologul a comentat episodul de vreme severă care s-a abătut asupra Capitalei duminică seară.
” Am trăit și la București ce a trăit toată țara în ultimele două zile. Pentru că, de vineri noaptea, un sistem de precipitații foarte bine organizat a traversat țara de la vest către est.
Nu numai la București au fost cantități mari de apă adunate în timp scurt, ci și în alte zone ale țării și, în special, pe partea de sud-vest, vest a teritoriului, prin Transilvania, Carpații Occidentali, Carpații Meridionali, au fost zone foarte afectate”, a spus directorul ANM.
Este un fenomen care se întâmplă rar
Cantitatățile de apă au fost de până la 70 de litri pe metrul pătrat. ”Sigur că nu este firesc.
Este un fenomen care se întâmplă rar. Cauzele sunt foarte clare: aerul foarte cald pre-existent, aerul mult mai rece care a pătruns, o structură pe vericală care a favorizat formare norilor normali pentru instabilitatea atmosferică accentuată”, a mai declarat Florinela Georgescu.
Traversăm o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată
Directorul ANM a subliniat că fenomenul a fost prevăzut, de joia trecută și până luni, cu avertizări cod galben și portocaliu:
”Traversăm cu siguranță o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, începând din luna mai.
Scopul nostru al meteorologilor este ca mesajul să ajungă la populație și autorități. Căutăm să ne adaptăm tot timpul ca acest lucru să se întâmple cât mai bine”.