Conform datelor Institutul Naţional francez de Statistică şi Studii Economice (INSEE), epidemia de coronavirus a atins, la nivel european, un vârf al ”supramortalităţii” de 50% de decese. Spania, Belgia şi Italia au fost cele mai afectate ţări din întreaga Europă.

Aşadar, în acest an, mortalitatea a crescut în perioada menţionată, deşi în anii precedenţi avea tendinţa să scadă în martie, după episoade de gripă sezonieră. Creşteri s-au raportat în toate statele europene.

În perioada 30 martie- 6 aprilie, s-au înregistrat cu 50% decese în plus în Europa, faţă de o medie a numărului de decese din aceeaşi săptămână din perioada 2016-2019.

Spania, cea mai afectată ţară

Creşterea ratei mortalităţii a atins 60% în Franţa, 155% în Spania, 91% în Belgia (iar apoi 107% în săptămâna următoare) şi 67% în Italia (88% în săptămâna dinainte, vârful fiind atins mai devreme).

Citeste si: Coronavirus. Numărul de cazuri noi internate în spitalele din Suceava continuă să crească

În schimb, supramortalitatea aproape a dispărut la începutul lui mai.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

În perioada 2 martie-26 aprilie, aproape toată supramortalitatea (84%) observată în 21 de ţări din Europa- din care INSEE dispune de date- poate fi atribuită Spaniei, Italiei, Belgiei şi Franţei.

Mortalitate coronavirus Europa 2020
Mortalitate coronavirus Europa 2020

Citeste si: Bilanț negru de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România

Supramortalitatea a fost de 71% în Spania, 49% în Italia, 44% în Blegia şi 28% în Franţa în toate cele opt săptămâni în care epidemia covid-19 a fost cea mai puternică.

Pe de altă parte, în Germania, cea mai populată ţară din Europa, supramortalitatea este mult mai slabă- 4% în aceeaşi perioadă-, dar şi în mare parte din Europa Centrală şi de Est.

Citeste si: Alexandru Rafila, precizări importante despre coronavirus. „Se transmite și în spațiile deschise...”

Supramortalitatea a afectat bărbaţii şi personele în vârstă de peste 50 de ani- mai ales pe cele în vârstă de peste 70 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si