Aronia este înrudită cu mărul, fiind o parte a familiei Rosaceea (din care fac parte cireșele, căpșunile, mărul și trandafirul), având fructe care pot fi roșii sau negre.

Arbustul poate crește până la o altitudine de 1200 de metri, nefiind pretențios la temperatură, acesta rezistă chiar și la – 30 de grade Celsius, și are nevoie de un sol umed.

Atunci când este întreținut corect, va începe să rodească din al treilea an, și are o durată de viață estimată la 20 de ani.

Frunzele au o formă eliptică ori invers-ovalate, pețiolate cu marginea dințată.

Ce înseamnă Aronia?

Nativa din America de Nord, planta este cunoscută în literatura străină și sub numele de “chokeberry”, în timp ce în România bunicii îl cunosc drept scoruș negru.

Este poreclit adesea “fructul cosmonauților”. Astronauții ruși l-au adus în Europa în anii ‘50 fiind considerat un izvor de nutrienți și vitamine.

Cum arată Aronia?

Fructele sunt mici și puternic colorate.

În funcție de varietatate, pot fi roșii, purpurii sau aproape negre.

Ce gust are Aronia?

Fructele sunt comestibile, fiind recunoscute pe plan mondial pentru proprietățile lor extraordinare.

Consumate în stare proaspătă vor avea un gust astringent și amar.

După ce vor fi congelate, se va reduce cantitatea de tanine, acestea capătă un gust puțin mai dulce.

Gustul diferă în funcție de culoarea fructului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

ce este aronia
ce este aronia[Sursa foto: PixaBay]

Cele de culoare roșie au un gust dulceag, în timp ce, cele negre au un gust astringent și usor amărui.

Mai există și o combinație între cele două, care are culoarea mov, care reușește să îmbine cele două gusturi.

Se poate consuma împreună cu alte fructe uscate, acrișoare sau dulci, nuci și semințe, pentru a putea accepta mult mai ușor gustul astringent amărui.

Cum se consumă Aronia?

Proaspete

Se pot folosi fructele proaspete care au fost recoltate la maturitate. Ele se vor păstra în loc rece (dar nu mai mult de 5 grade Celsius) și neapărat ferite de razele directe de lumină. Termenul de păstrare fiind de până la 2 luni.

Acestea se pot folosi pentru a obține suc, sirop, vin și chiar la prepararea de dulceață, de prăjituri și de smoothie-uri.

Este de precizat faptul că își vor păstra proprietățile în frigider cel mult 7 zile, având posibilitatea să le păstrați în congelator pentru o perioadă mai lungă.

Uscate

Acestea pot fi uscate pe o hârtie, fiind păstrate pentru maxim 2 săptămâni la o temperatură de 15-20 de grade Celsius, fiind nevoie de umiditate de 80%.

Citeste si: Pericolul ascuns din PERNE. Ce se întâmplă cu sănătatea ta în 6 luni

Citeste si: Județul care a depășit Capitala în bilanțul noilor cazuri de coronavirus. Zi neagră pentru România

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Justin Baldoni îi dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds. Despăgubiri uriașe pe care regizorul le cere de la cei doi soți- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citeste si: Unde își petrece vacanța Andy Adetu de la „Puterea Dragostei”. Imagini de senzație cu fostul concurent al emisiunii

Acestea pot fi făcute bucăți pentru a prepara o infuzie, astfel, rezultă un ceai antioxidant. Trebuie specificat, însă, că prin fierberea fructelor, se pierd foarte multe vitamine.

Aronia proprietăți și Vitamine

Fructul conține de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele sau merișorul, având cel mai ridicat nivel de proantocianine și antociani, în comparație cu alte alimente binecunoscute.

De asemenea, conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru corpul uman, în concentrații mari, printre care:

vitamina C (35% din Doza Zilnică Recomandată),
vitamina E (8% din DZR),
vitamina K (17% din DZR),
vitamina A (7% din DZR),
magneziu (5% din DZR),
mangan (32% din DZR),
folati (6% din DZR),
potasiu (3% din DZR),
fier (8% din DZR),
calciu (5% din DZR),
zinc (5% din DZR).

De asemenea, conține și vitamina Q, una dintre cele mai rare vitamine, cu rol în prevenția și tratarea unor boli grave, precum Parkinson, cancer și astm.

O altă vitamina rară este vitamina P, cu rol în fixarea vitaminei C în organism.

Citeste si: Florin Piersic a revenit pe scenă, după jumătate de an de pauză. „Am plâns de emoție!”

Pe lângă toate aceste vitamine și minerale, fructele sunt bogate în fibre, 100 de grame având 16.9 grame de fibre.

Aronia apără și întărește sistemul imunitar dar te protejează și pe timp de pandemie. Aronia este folosită pentru pierderea în greutate, dar și pentru pacienții bolnavi de diabet, cancer, oamenii cu probleme cardiovasculare, pentru creșterea imunității. Planta numită aronie are de asemenea și un efect antioxidant și antiinflamator, îmbunătățește funcția cognitivă, îmbunătățește vederea, dar stimulează și funcțiile digestive.

Alte afecțiuni tratate de aronie

Previne și combate alergiile.
Reușește să mărească vitalitatea.
Ajută la combaterea oboselii și a stresului.
Contribuie la buna funcționare a ficatului.
Efect benefic asupra metabolismului.
Protejează corpul de radiații și intoxicații.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si