Costul unei ”decuplări” între Statele Unite şi China ar fi mari, dar asta nu înseamnă că Beijingul nu va opta să îşi creeze sisteme separate de restul lumii, a declarat în această săptămână un expert în relaţile dintre cele mai mari două economii ale lumii, pentru CNBC.

”Există un pericol real ca China şi mare parte din restul lumii să îşi dezvolte sisteme financiare separate pentru lucruri precum plata datoriilor internaţionale şi plăţile comerciale”, a declarat Robert Daly, director al Kissinger Institute on China and the United States din cadrul Wilson Center.

China ar putea să dezvolte şi sisteme tehnologice diferite, a afirmat Daly la emisiunea Street Signs Asia de la CNBC.

”Dacă se va întâmpla acest lucru, dacă vor exista sisteme financiare, economice, tehnologice şi digitale diferite, atunci se va putea vorbi despre decuplare, iar China va merge individual într-o măsură considerabilă”, a spus expertul.

Citeste si: Directorul OMS: „Aceasta nu va fi ultima pandemie”

Donald Trump ”a făcut ameninţări maxime, extreme

Daly afirmat că preşedintele Donald Trump ”a făcut ameninţări maxime, extreme” în timpul mandatului său, dar că de obicei ”dă înapoi” după ce se gândeşte la consecinţe.

"Există anumite persoane la Casa Albă care ar dori o decuplare din punct de vedere tehnologic de China şi ar dori să nu-i furnizeze cipuri care ar putea ajuta la construirea puterii globale a Chinei.

Dar nu vor să falimenteze Qualcomm, nu vor să facă rău fermierilor americani care au fost deja subvenţionaţi de contribuabilii americani cu 28 miliarde de dolari plus din cauza războiului comercial", a spus Daly.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Donald Trump
Donald Trump

Citeste si: Economia SUA s-a prăbuşit! Este cel mai mare declin din istorie

Totuşi, Daly descrie decuplarea ca fiind ”mai mult decât o retorică de campanie” a administraţiei Trump.

”Cred că are această caracteristică. Este un instrument pentru a-i convinge pe alegătorii americani că el, preşedintele Trump, are grijă de ei şi este mai dur faţă de China decât democratul Biden”, a arătat expertul.

Potrivit Reuters, Trump a spus, marţi, susţinătorilor la un miting că ”agenda lui Joe Biden este făcută în China, în timp ce propria sa agendă este făcută în SUA”. De asemenea, el l-a numit pe Biden ”globalist vândut”.

Există cu adevărat o neîncredere profundă într-o apropiere prea mare de China

Dar, dincolo de politică, ”există cu adevărat o neîncredere profundă într-o apropiere prea mare de China, mai ales când vine vorba de pământuri rare, tehnologie şi echipamente medicale sau farmaceutice, a spus Daly, care consideră că este o posibilitate ”foarte reală pentru o decuplare cel puţin parţială în unele dintre aceste sectoare”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Mutare controversată. Vaccinul contra coronavirus, obligatoriu

Americanii vor să aibă o autonomie mai mare şi cu siguranţă să nu fie legaţi de China. Această dorinţă este reală, este durabilă şi va continua într-o anumită formă, chiar şi sub un preşedinte Biden dacă vom avea una, a adăugat el.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si