Așa se face că, începând cu anii 2000, în România a apărut o nouă categorie de anticariate – anticariatele online. Aici, ai posibilitatea să găsești cei mai cunoscuți scriitori români sau străini, la prețuri reduse între 40% și 80%.
Raritatea titlurilor
În decursul istoriei noastre, au dispărut de pe rafturile librăriilor și bibliotecilor o mulțime de titluri de cărți cu o importanță deosebită, care au lăsat o amprentă în cultura românească.
Un astfel de exemplu este Memorii- volumul 1 (1930) de Eugen Lovinescu. Ea este una dintre cărțile pe care o găsești pe Printrecarti.ro – un anticariat online cu peste 60.000 de titluri unice.
Eugen Lovinescu – critic literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, este cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu. Primul său volum de Memorii a apărut în anul 1930.
Cu toate că are paginile uzate de timp, frumusețea și eleganța acestui volum datează din secolul al XX-lea. Cartea, cu paginile sale bine păstrate, ascunde un citat frumos: „Trebuie să fim conştienţi de faptul că suntem o forţă uriaşă, pentru că din materialul fragil al cuvintelor putem clădi construcţii arhitectonice ce vor încremeni mii de ani în amintirea oamenilor şi nu se vor împrăştia decât odată cu specia.”
Citeste si: Ce salarii se plătesc în Norvegia și care este salariul minim de aici
Citeste si: Alimentația potrivită pentru prevenirea diabetului la pisici
Citeste si: Gopo 2020. ”La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a câștigat nouă trofee
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Pe „rafturile” unui anticariat online, cum este Printre Cărți, poți găsi chiar și colecții de cărți apărute înainte de 1900. Acestea sunt, cu siguranță, cărți pe care orice colecționar ar vrea să le aibă în biblioteca personală.
Istoria culturii noastre prin prisma diversității de categorii de cărți
Printrecarti.ro este un anticariat online care acoperă o varietate mare de domenii: literatură, dicționare, științe exacte, științe umaniste, cărți practice, carte veche, reviste, cărți pentru copii etc.
Din categoria revistelor amintim Trup și suflet- o revistă a anilor ’20-’30, a cărei copertă ascunde articole despre sănătate, modă, bucătărie, relații sau priceperea semenilor noștri din veacurile trecute.
Chiar dacă are paginile uzate de timp, frumusețea caligrafiei și a imaginilor conturate în alb și negru au rămas neschimbate.
Citeste si: Sotia lui John Travolta, Kelly Preston a murit
Un alt exemplu este Povești nemuritoare- o culegere de povești clasice pentru copii, inspirate din basmele populare.
Cum se evaluează o carte veche?
Evaluarea unei cărți se face de către anticar.
Câteva dintre aspectele care îi conferă valoare sunt:
- timpul (ce perioadă de timp a trecut de la publicare);
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
- raritatea (numărul existent de exemplare);
- notorietatea (cărțile cu însemnătate sunt mai scumpe);
Când vrei să citești cărți cu parfum de epocă, cel mai simplu este să le comanzi de la Printre Cărți. Comunicarea cu anticarul se face online sau prin telefon. Comenzile se livrează în toată țara, însă, dacă ești din București, le poți ridica personal, de la sediul anticariatului.
Și ce poate fi mai frumos pentru tine, iubitor de lectură, decât să pătrunzi într-un anticariat care abundă în cărți vechi de vânzare? Este o călătorie care te poartă cu zeci de ani în urmă, când nume grele, cum ar fi Ion Manolescu, Cesare Vivante sau Elena Farago își așterneau gândurile pe hârtie.