VIDEO - Cartoful mov, sănătate curată. Specialist: Consumați mai des!
Cartoful mov este foarte bun pentru sănătate, iar specialiștii în nutriție spun că nu este consumat destul de des. Lygia Alexandrescu ne explică beneficiile.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Orice inseamna închis la culoare inseamna beneficiu pentru organism si un lucru foarte bun pe care il aduc cartofii mov, este aportul de fier. Mai ales persoanele vegetariene, persoanele care postesc mult, au ca recomandare acest tip de cartof, pentru ca are mult beta caroten si mult fier.
Spre deosebire de cartoful alb, cel mov aduce nutrienti suplimentari si creste rezistenta organismului in fata bolii, ne explica specialistul in nutritie, doctorul Lygia Alexandrescu.
”Functia antioxidanta este mai crescuta pt ca acest pigment de culoare inchisa il ajuta sa potenteze tot ce inseamna actiune antioxidanta si lupta cu radicalii liberi”, spune specialista.
Cartoful mov este un amestec de vitamine si minerale ce cu greu se regasesc, laolalta, in alte legume.
”Betacaroten, fibre, fier, grupul de vitamine B, prezent. Dar in general, recomand, pt a pastra B-urile, gatit prin fierbere sau copt, in coaja, deci il gatim in asa fel incat sa isi pastreze B-urile, pt ca B-urile sunt hidrosolubile, se mai dezactiveaza si se pierd prin gatire”, spune medicul Lygia Alexandrescu.
Cartoful mov se digera mult mai usor decat alte tipuri de cartof iar antioxidantii pe care ii contine ajuta la asimilarea mai rapida a fibrelor. Varianta ideala de consum este in preparatele reci, pentru a putea asimila tot continutul vitaminizant, fara pericol pentru silueta.