Codul bunelor maniere: cum trebuie să te comporți când ești la masă
Cu toții facem parte din societate, că vrem sau că nu vrem sunt nevoiți să respectăm anumite reguli. Află o parte din codul bunelor maniere. Cum trebuie să te comporți când ești la masă.
Știrilekanald.ro îți pune la dispoziție codul bunelor maniere. Află cum trebuie sî te comporți la masă, ce tacâmuri să folosești, ce faci cu șervetul, dar și cum trebuie să te așezi.
Se întâmplă să mergeți la un restaurant de fițe, în vizită la cineva, sau chiar acasă la o masă cu invitații. Ca să nu fiți prins pe picior greșit trebuie să aveți la cunoștiință regulile din codul bunelor maniere.
Vezi ce cuțit sau furculiță trebuie să folosești și vei deveni un adevărat model de politețe.
Când te așezi la masă, tacâmurile îți pot da bătaie de cap. Atunci când mergi la restaurant, vei descoperi pe masă o serie de furculițe pe partea stângă și o serie de linguri și de cuțite așezate pe partea dreaptă. Mesele sunt așezate întotdeauna pentru dreptaci.
La primul fel de mâncare se utilizează obiectul cel mai îndepărtat de farfurie.
Atunci când ești chemat la cineva acasă, trebuie să aștepți prima mișcare a gazdei și apoi o urmezi.
Reguli atunci când începi să mesteci mâncarea
Când te apuci să mesteci trebui să lași tacâmurile jos. De reținut că tacâmurile trebuie să le punem pe farfurie, nu pe masă, dar nici sprijinite de farfurii. După ce termini de mâncat, trebuie să așezi furculița și cuțitul vertical pe mijlocul farfuriei.
Acest lucru reprezintă semnalul către chelner că ai terminat de mâncat. De asemenea, nu trebuie să bagi toată lingura în gură, ci să sorbi
Atenție!!! Când mănânci supă, castronul trebuie să rămână pe masă. Nu ai voie să bei supa din bol. De asemenea, nu trebuie să bagi toată lingura în gură, ci să sorbi de pa marginea eu, fără zgomot.
Șervetul de la masă se despăturește și se pune pe genunchi. Cu ani în urmă se punea la gât, însă acum este considerat a fi un gest vulgar. Cânt te ștergi cu șervetul, o faci prin tamponare.
Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.
Cum te așezi la masă
Dacă mergi în vizită la cineva, așteaptă ca gazda să-ți indice locul în care vei sta.
După ce te așezi, picioarele trebuie așezate pe podea. Nu se întind picioarele în faţă, nu se îndoaie sub scaun, nu se stă picior peste picior. Coatele trebuie păstrate pe lângă corp. Nu te apleci peste farfurie când mănânci. Mâncarea se aduce spre gură.
Nu poți începe să mănânci dacă toată lumea nu a fost servită.
Dacă eşti în vizită, gazda va da startul mesei. Dacă ai luat ceva ce nu poţi înghiţi, cere-ţi scuze şi ridică-te de la masă pentru a te “elibera” în altă parte. NU la masă. Nu pune ceea ce ai scuipat într-un şerveţel lângă farfurie, de unde toată lumea îl poate vedea.
Nu pune sare în mâncare, înainte de a gusta. Asta înseamnă că vei insulta gazda.
Dacă înainte de masă sunt servite gustări, pune din farfuria de prezentare în farfuria ta. NU mânca niciodată din farfuria de prezentare.
Ce să NU faci la masă
– NU te agita. Dacă nu-ţi place ceva, lasă-l în farfurie. – NU sufla în mâncare. Aşteaptă să se răcească de la sine. – NU fuma la masă, decât dacă ai fost invitat de către gazdă. – NU fotografia masa, vei părea disperat. – NU te certa cu chelnerul. – NU folosi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele. – NU ţine furculiţa în mână când bei.