Brancardierul ȋşi desfăşoară activitatea ȋn unităţi sanitare, policlinici şi spitale. Acesta preia pacientul din ambulanţă şi ȋl transportă la unitatea de primiri urgenţe (UPU). De asemenea, transportă pacientul din salon spre diverse locaţii din spital: laboratoare de analize, radiologie, sală de operaţii, sala de tratamente etc. şi transportă decedaţii la morga spitalului.
Atribuțiile unui brancardier
Standardul ocupaţional “brancardier”, publicat de Autoritatea Naţională a Calificărilor, atestă urmatoarele activităţi ale unui brancardier la locul de muncă:
- Verifică starea materialului rulant;
- Identifică eventuale defecţiuni ale materialului rulant;
- Reface starea de bună funcţionare a materialului rulant;
- Pregăteşte pacientul pentru transport;
- Ridică pacientul şi aşează pacientul pe materialul rulant;
- Însoţeşte pacientul la investigaţii şi tratamente;
- Supraveghează echipamentele medicale în timpul transportului;
- Transportul pacienţilor decedaţi la morga spitalului;
- Stabileşte activităţile zilnice;
- Identifică priorităţile în derularea activităţilor;
- Asigură echipamentul necesar desfăşurării activităţilor;
- Întreţine igiena la locul de muncă;
- Păstrează igiena personală;
- Asigură starea de curăţenie a materialului rulant;
- Identifică situaţiile de risc;
- Raportează situaţiile potenţial periculoase;
- Previne situaţiile ce pot afecta siguranţa pacientului.
Uneori, din cauza lipsei de personal, brancardierul preia din atribuţiile altor categorii de personal.
Citeste si: Medic confirmat cu COVID-19 după ce se vaccinase în 27 decembrie
Pentru a deveni brancardier, nu este nevoie să ai studii superioare, ci să urmezi niște cursuri de calificare, la care se impune, totuși, să fi absolvit cel puțin ciclul gimnazial pentru a te înscrie.
Acestea te vor ajuta să dobândești competențele necesare pentru a-ți desfășura activitatea cât mai bine, în condiții de siguranță maximă atât pentru tine, cât și pentru pacienții cu care vei intra în contact.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
În cadrul unui astfel de curs, te vei familiariza cu regulile de igienă pe care trebuie să le respecți, cu modul în care trebuie să aibă loc transportarea pacienților și cu fiecare sarcină în parte pe care o vei avea de îndeplinit ca brancardier.
Citeste si: Guvernul Cîțu, primele probleme. Angajații din Sănătate, nemulțumiți de înghețarea salariilor
Un curs pentru a obține această calificare costă aproximativ 500 de lei și presupune atât învățarea unor noțiuni teoretice, cât și aplicarea lor în mod practic.
Numărul de ore pe care le cuprinde cursul diferă în funcție de organizator.
La înscriere, vei avea nevoie de copie după cartea sau buletinul de identitate și copie după actul de studii care să dovedească ultima formă de învățământ absolvită. În funcție de organizator, pot fi necesare și alte acte, precum o adeverință medicală care să ateste că ești apt pentru a participa la curs sau copie după certificatul de căsătorie, dacă este cazul.
Ce salariu are un brancardier
Salariul mediu al unui brancardier este de 2500 de lei net (în mână), însă valoarea acestuia poate fi ușor diferită în funcția de unitatea sanitară în care se desfășoară activitatea.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro
Un brancardier are un rol foarte important, iar modul în care acesta își îndeplinește sarcinile poate influența starea de sănătate a unui pacient.
De aceea, dacă te gândești să te orientezi spre această meserie, trebuie să fii pregătit să te dedici în totalitate acțiunilor la care vei lua parte.