Ce este un VPS? In primul rand, sa definim ce inseamna prescurtarea VPS: Virtual Private Server sau Servere Virtual Privat.

Simplu spus, un server este un computer puternic care stocheaza toate datele si fisierele care alcatuiesc site-ul dvs. web. Cand cineva introduce numele dvs. de domeniu in browserul sau web, acel computer „serveste” website-ul dvs. pe ecranul celui care il acceseaza.

Un VPS foloseste o tehnologie de virtualizare pentru a imparti acel server fizic in mai multe servere virtuale, fiecare avand resurse garantate si propriul sistem de operare.

Servere Virtuale Private (VPS): Cum functioneaza?

Gazduirea VPS functioneaza similar unui server dedicat. Folosind un software de virtualizare furnizorul dvs. de gazduire va imparti resursele serverului fizic intre mai multe servere virtuale.

Citeste si: Când începe serialul Adela și zilele de difuzare

Fiecare server virtual este izolat astfel incat fisierele sau bazele de date pe care le gazduieste sunt pastrate in siguranta maxima.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza un VPS, ne vom familiariza cu unele concepte de baza ale gazdurii web. Iata in continuare o succinta comparatie intre hostingul de tip shared, dedicat si VPS-uri.

Servere Virtuale Private (VPS) vs hosting shared

Shared hosting-ul (sau gazduirea web de tip shared sau partajata) este cea mai comuna forma de gazduire web si este potrivita pentru multi proprietari de website-uri.

Cand achizitionati un plan de gazduire shared, partajati resurse precum procesorul, memoria si storage-ul cu alti proprietari de site-uri web care utilizeaza acelasi server.

Exista si dezavantaje in ceea ce priveste gazduirea partajata, tocmai pentru ca este "la comun". Daca cineva de pe serverul shared are un varf de trafic ar putea afecta performantele website-ului dvs. Cu toate acestea, daca tocmai v-ati lansat noul website si nu aveti un volum mare de trafic hosting-ul shared reprezinta o solutie potrivita.

Servere Virtuale Private (VPS) vs hosting dedicat

Hosting-ul dedicat (sau pe servere dedicate) este opusul gazduirii shared. In loc sa impartiti resurse (si sa partajati costurile) cu alti proprietari de websituri, aveti un server dedicat care este rezervat doar website-ului dvs.

Suna grozav, nu? Asa si este insa trebuie sa stiti insa ca hosting-ul dedicat este mai scump dar veti avea un control absolut asupra resurselor. Veti putea configura software-ul astfel incat sa va satisfaca cerintele individuale. Acest tip de gazduire este potrivit pentru website-uri cu cerinte tehnice stricte. Un server dedicat este alegerea potrivita daca:

· aveti un trafic zilnic intens pe website

· aveti nevoie de instalarea propriului sistem de operare

· gestionati tranzactii financiare sau alte operatiuni pentru care securitatea este extrem de importanta

· website-ul dvs. necesita software personalizat

Gazduire VPS

Gazduirea VPS se plaseaza intre gazduirea shared si cea dedicata. Functioneaza similar unui server dedicat insa veti acces doar la o parte din resursele serverului fizic pe care ruleaza.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cu un VPS, obtineti multe dintre avantajele unui server dedicat dar la un pret mai accesibil.

Cand ar trebui sa faceti upgrade la un server VPS?

Cea mai buna metoda de a stabili daca trebuie sau nu sa faceti upgrade la un server VPS este o evaluare a website-ului dvs.

1. Sunteti ingrijorat in privinta securitatii Daca aveti nevoie de un nivel securitate ridicat si performante superioare luati in calcul un server VPS cu acces root oferit de provider cu experienta.

2. Aveti un trafic ridicat sau in crestere

Daca publicul site-ului dvs. web creste in mod constant luati in considerare un upgrade al planului de gazduire. Pierderile generate de functionarea lenta sau nefunctionarea websitului pot fi mult mai mari decat investitia intr-un server VPS performanta.

3. Website-ul dvs. este lent in mod constant

Pe masura ce site-ul dvs. web creste si adaugati tot mai mult continut este posibila o scadere a timpului de incarcare a site-ului dvs. Un server VPS va permite sa adaugati resurse atunci cand este nevoie.

4. Aveti un magazin online

Un magazin online are nevoie de o solutie de gazduire corespunzatoare complexitatii sale. Asigurarea securitatii dar si a unei incarcari rapide este obligatorie pentru orice magazin online.

5. Trebuie sa instalati software personalizat

Gazduirea shared este ideala pentru proprietarii care isi construiesc website-urile cu WordPress sau alte CMS-uri insa daca ajungeti in situatia in care trebuie sa implementati o configuratie personalizata a serverului sau sunt necesare operatiuni de programare complexe veti cauta o optiune de gazduire care va ofera mai mult control.

Numeroase software-uri de facturare sau evidenta contabila necesita disponibilitate 24x7 si viteza de acces ridicata. Pentru a rula aceste aplicatii cu succes aveti nevoie de un server VPS sau un server dedicat.

Citeste si: Gabriela Cristea a ales clinicile Life Dental Spa

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

6. Intampinati erori de server

Aveti de a face frecvent cu erori precum “Service Unavailable” sau 50X- “Internal Server Error”? Evitati aceste situatii prin upgrade-ul la un plan de gazduire VPS.

7. Aveti buget limitat

Desi este adevarat ca un server dedicat poate rezolva multe dintre problemele din aceasta lista este important sa ne amintim ca un server dedicat este o optiune mult mai costisitoare. Daca aveti nevoie de resurse mai mari de cele mai multe ori cea mai accesibila optiune este gazduirea VPS.

8. Construiti site-uri web pentru clientii dvs.

Creati website-uri pentru clientii dvs.? Cu un VPS, puteti gazdui un numar nelimitat de domenii asigurandu-va totodata ca aveti suficiente resurse pentru ca fiecare website sa functioneze corect.

Citeste si: „Prizoniera destinului”, o poveste dramatică, inspirată din fapte reale, începe miercuri, 9 decembrie, la ora 20:00, la Kanal D

Cum alegeti cel mai bun plan de gazduire VPS pentru website-ul dvs.?

Alegerea unui server VPs nu este intotdeauna facila, mai ales daca nu aveti experienta in domeniul web hosting-ului. Exista cateva caracteristici pe care este important sa le analizati.

Servere cu sau fara administrare inclusa

Cand alegeti gazduirea VPS aveti de obicei doua optiuni in ceea administrarea serverului: self-managed (va ocupati dvs. de intretinerea serverului) sau managed service (se ocupa furnizorul de gazduire de intretinerea serverului).

Daca alegeti prima varianta veti fi responsabil de configurarea, securitatea serverului si tot ceea inseamna rezolvarea problemelor tehnice ce pot aparea pe parcurs. Daca nu aveti abilitati tehnice sau doriti ca firma de gazduire sa se ocupe de aceste lucruri atunci un serviciu administrat reprezinta varianta optima. In situatia alegerii unui server VPS cu administrare inclusa furnizorul de gazduire va asigura intretinerea serverului si va rezolva orice probleme vor aparea. Este o varianta care poate fi usor mai scumpa insa pe termen lung va va scapa de multe probleme.

Linux/ Windows

Asigurati-va ca ati ales sistemul de operare corect in functie de proiectul dvs. Fiecare software are anumite cerinte tehnice si unele nu functioneaza decat pe un anumit sistem de operare.

Fiabilitatea

Serviciul de gazduire VPS ales trebuie sa ofere un uptime de 99,5% sau mai mult. Intreruperile in functionarea unui website pot fi neplacute si este important sa fie reduse la minim.

Hardware

Cand achizitionati un pachet de gazduire VPS asigurati-va ca furnizorul dvs. de servicii utilizeaza cele mai noi si performante echipamente hardware- procesoare, memorii sau unitati SSD.

Asistenta tehnica 24x7

Problemele tehnice pot aparea oricand. Asigurati-va ca achizitionati un pachet de gazduire VPS de la o companie care ofera asistenta 24x7.

Serviciu backup

Imaginati-va ca ati creat un website modern care functioneaza perfect si in urma unui bug software sau atac informativ pierdeti totul pentru ca ati uitat sa faceti backup website-ului. Desi e greu de imaginat, acest scenariu nu este imposibil si va poate costa bani, timp si probabil cateva fire albe de par. Asigurati-va ca atunci cand achizitionati un serviciu VPS alegeti un furnizor care va poate oferi si backup.

Citeste si: Cativa pasi simpli prin care sa te apuci de sport si sa te tii.

Daca website-ul dvs. creste si incepe sa atraga atentia este important ca performantele sale sa tina pasul nu doar prin layout, dar si prin solutia de gazduire web aleasa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si