Praf de nisip din Sahara urmează să traverseze din nou Europa în acest weekend, potrivitserviciului european de supraveghere a atmosferei Copernicus, care nu ştie, în această fază, dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber ca la începutul lui februarie.

Un nor ”important” şi ”dens” de praf din Sahara se deplasează către nord şi ”ar urma să atingă anumite părţi ale Europei în weekend şi la începutul săptămânii viitoare”, a

anunţat vineri, într-un comunicat, Copernicus.

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște 2021

Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei şi nordului Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

Cum ne va afecta norul de praf saharian

”Am observat evenimente similare în ultimele săptămâni, cu impacturi semnificative asupra calităţii aerului în regiunuile afectate”, declară directorul ştiinţific Copernicus Mark Parrington.

Citeste si: O "ninsoare apocaliptică" a îngropat Moscova. "Bestia din Siberia" a ajuns și în România

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Momentul în care un bărbat fură 3 picioare de la un spital din București. Hoțul este de negăsit- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

”Credem că se va întâmpla la fel în acest eveniment viitor, deşi nu este încă sigur în ce măsură coloana va fi vizibilă cu ochiul liber”, spune el.

nor de praf saharian în weekend
Nor de praf din Sahara în weekend.[Sursa foto: google]

”Coloanele de praf din deşert pot înroşi cerul, limita vizibilitatea sau păta maşini şi ferestre, din cauza depunerii de praf, însă aceste impacturi sunt dificil de prevăzut cantitativ cu patru cinci-zile înainte”, notează

el.

Citeste si: ANM a emis cod galben de vreme severă în zece județe! Care sunt zonele afectate

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi poate în Regatul Unit şi ţările Benelux şi avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii şi unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie şi a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei - o canrtitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunţa atunci Copernicus.

Citeste si: Vremea de weekend, 20-21 februarie 2021, anuntul ANM: temperaturi mai reci!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si