44 de ani de la cutremurul care a făcut istorie în România.  Tragedia fără margini.

Pe 4 martie 2021 se împlinesc 44 de ani de la teribilul cutremur din `77. Este data în care familii au fost destrămate, clădiri au fost distruse și oameni au dispărut pentru totdeauna.

Citeste si: Cutremur foarte puternic în Argentina

Cutremurul din 1977: 56 secunde de groază- VIDEO

Cutremurul de doar câteva secunde a avut peste 1.500 de morți, mii de victime și a marcat istoria României pentru totdeauna. Seismul de 7,2 grade pe scara Richter a îndoliat o țară întreagă. Pe 4 martie 1977, la ora 21:22 un cutremur fatidic a avut loc. Timp de 56 de secunde, țara noastră s-a zguduit din temelii.

Bilanțul cutremurului din 1977 a fost de: peste 1.500 de oameni morți, 11 mii răniți si 35 de mii de clădiri prăbușite. Mai multe persoane au stat peste 100 de ore sub dărâmături. 23 de județe din România au fost grav afectate de seism. Valoarea pagubelor a ajuns la 2 miliarde de dolari.

„A fost Valea plângerii acolo, în fiecare colț al spitalului se făcea un act medical, coseau răni, erau oameni care se văietau care plângeau nu am cuvinte.

Erau oameni decedați. Și în timp ce noi eram în sala de operație a venit cineva cu o portavoce și striga să evacuam spitalul pentru că s-ar putea să cadă. N-a plecat nimeni”, a transmis Monica Pop.

Potrivit specialiștilor, în urma episodului tragic din `77 au murit 1.578 de persoane, majoritatea din București, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbușirii clădirilor.

Personalități care și-au pierdut viața in urma seismului

Cutremurul din 1977 a făcut victime la tot pasul. Pe lângă cei peste 1000 de români morți, au murit și nume cunoscute din România. Toma Caragiu, Doina Badea sau Anatol Emilian Baconsky sunt doar câteva dintre persoanele celebre decedate la cutremur.

Marele seism a fost resimțit puternic atât în țările vecine Serbia, Bulgaria, Ungaria, cât și în alte țări din centrul și sudul Europei, precum și în Rusia. În Bulgaria, au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a trecut pe locul 2- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Citeste si: S-a produs un nou cutremur în această dimineață în România

„Nu am să uit niciodată acel cer atât de albastru, care mi s-a părut atât de hidos, din dimineața zilei de 5 martie 1977, pentru că niciodată nu mi s-a părut albastrul atât de urât ca în dimineața aceea și niciodată nu am mai avut acea senzație teribilă de frig, de frig de moarte, care era peste tot orașul”, a

declarat arhitecta Cristina Olga Gociman, pentru news.ro.

În mai puțin de un minut au pierit aproape 1.600 de oameni, dintre care 1.424 doar în București.

„Macabru a fost numarul mare de morți care nu au mai încăput în morgă și i-am înșirat pe jos de la poarta spitalului până către morgă. Toată lumea vorbește despre acea zona”, a menționat profesorul Andrei Firica.

Clădiri celebre distruse la cutremurul din 1977

Mișcarea plăcilor tectonice din 1977 a avut loc la o adâncime mică pentru Vrancea- 94 de kilometri. Atunci, 33 de clădiri din București au fost puse la pământ. Majoritatea clădirilor erau imobile vechi, care au fost construite în perioada ante-belică.

Partea de sud a țării a fost cea mai afectată. În București au fost distruse 33 de clădiri și blocuri de înălțime mare sau medie, între acestea fiind clădiri vechi construite în perioada antebelica, dar și trei clădiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ștefan cel Mare-Lizeanu și Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor).

44-de-ani-de-la-cutremurul-din-1977
Cutremurul dezastruos din 1977.[Sursa foto: google]

Tot atunci au fost avariate și chiar prăbușite 32.897 de locuințe și au fost afectate 763 de unități industriale din 23 de județe.

Banca Mondială arată că s-au înregistrat pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în București.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse la încercare- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

„Am avut o perioadă în care s-a stins lumina în spital. Sigur că a intrat in funcțiune grupul electrogen care era folosit numai pentru sălile de operație. Îmi amintesc și azi de gestul cu adevărat eroic al unei asistente. Eram în sală cu pacientul intubat. A început cutremurul. Noi toți ne-am speriat, am fugit ca potârnichiile sub grinda ușii aflată la câțiva pași în spatele mesei. Pentru câteva clipe, credeam că va cădea tavanul peste noi, atât de tare gemea cladirea. Singura lucidă, o asistentă de la Terapie Intensivă, și-a dat seama că bolnavul era intubat și dacă pleacă și ea acesta se va asfixia. Ea a stat și i-a suflat în gură timp de câteva minute, până ne-am recules noi și am revenit. Niciodată nu am putut să uit gestul ei. Până atunci, pentru mine era o asistentă ca oricare alta. Dar nu aș fi putut descoperi un astfel de eroism dacă nu aș fi fost lângă ea în seara aceea. Sigur nu a fost un gest singular. În momente dramatice românii știu să se mobilizeze”, își amintește profesorul Andrei Firică, care în anul 1977 era directorul unei clădiri importante și anume al Spitalului Floreasca.

Citeste si: Cutremur puternic în Grecia de 6,2 magnitudine pe scara Richter. Seismul a fost resimțit până în capitala țării

În urmă cu cinci ani, o cercetare realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții a transmis că în urma unui seism major pe timp de noapte din Capitală, în jur de 23.000 de clădiri vor fi avariate semnificativ.

Un alt studiu, din 2015, arată că un cutremur cu epicentrul in Munții Vrancei de magnitudine 7 pe Richter, produs seara, ar putea face peste 450.000 de victime.

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, în România sunt 607 de clădiri, respectiv 10.577 apartamente încadrate în clasa I de risc seismic. De asemenea, circa 30% din spitalele din România funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II.

Un cutremur similar celui produs în 1977 ar afecta 65% din populația României.

Citeste si: Încă un dezastru în lume! Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit! 150 de persoane se zbat între viața și moarte


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si